Hírek

Platfus, avagy a lúdtalp okai, tünetei és kezelési lehetősége

A láb kapcsolati pont az emberi test és talaj között. A fizikai tevékenységek során a lábak megtámasztják a test súlyát, miközben bizonyos erőnek és nyomásnak vannak kitéve. Ezért az emberek egy része, egy bizonyos ponton lábproblémákat tapasztalhat. A foglalkozás, az aktivitási szint, de akár a lábbelik is meghatározói lehetnek a lábfájdalmak kialakulásának, akárcsak a platfus kialakulása esetén.

Mi az a platfus?

A lúdtalp a belső hosszanti ív normálértékének elvesztését jelenti, amikor a talpív nagyon közel van a talajhoz. Általában ez a talpív szinte nem létezik, vagy nagyon alacsony. Normális esetben, amikor az ember áll, a talpa alatt (a láb alja és a talaj között) van egy tér, egy boltív, ebben az esetben viszont nincs.

Érdekes, hogy a legtöbb lúdtalpat tapasztaló embernek nincsenek tünetei. Mások azonban számos kellemetlenséget tapasztalnak, az állapot súlyosságától függően. A lapos láb leggyakoribb tünete a lábfájás, ami a feszült izmok eredményeként fordulhat elő. Fájdalom jelentkezhet a térdben és/vagy a csípőben is, mivel a kóros stressz átterjed a szomszédos ízületekre.

A lábfájdalmat okozó területek a következők:

  • a láb íve;
  • a sarok;
  • térd;
  • a csípő;
  • a hát alsó része – az ágyéki terület;
  • az alsó végtagok.

Lúdtalpat a testtömeg egyenetlen eloszlása is okozhat. Emiatt a cipők egyenetlenül vagy a szokásosnál gyorsabban kophatnak, különösen az egyik oldalon.

A lapos láb gyakori okai

Azoknál az embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki, akik túlsúlyosak vagy cukorbetegek. Viszont terhesség alatt is megnő ennek kockázata, akárcsak a gyermekek hirtelen fejlődése.

További kiváltó tényezők:

  • genetikai tényezők – örökölhető a szülőktől;
  • gyenge ívek – az ív látható, amikor egy személy ül, és amikor feláll, a talpív összeomlik;
  • a lábfej vagy a boka sérülései;
  • ízületi gyulladás vagy reumatoid artritisz;
  • szalag- vagy izomsérülések;
  • az idegrendszer vagy az izmok betegségei, például agyi bénulás, izomdisztrófia vagy nyitott gerinc;
  • az elhízás a láb terhelésének növelésével;
  • tarsalis koalíció – a lábfej csontjai szokatlan módon összeolvadhatnak, ami ízületi merevséget és platfus megjelenését eredményezheti;

Lapos láb gyerekeknél

A gyermekek és csecsemők gyakran azt a benyomást keltik, hogy lapos lábuk van. Valójában a gyermekeknél az ív általában jelen van, de még mindig kialakulóban van, és két éves korig nem számít problémának. Normális esetben ennek az ívnek normálisan kell fejlődnie, ahogy az izmok megerősödnek. A lábboltozat magassága körülbelül kilenc éves korig növekedhet.

Ha ezen életkor után nem tűnik el, és fájdalom vagy járási nehézség kíséri, ajánlott szakmai segítséget keresni, viszont már két éves kor előtt érdemes a lábdeformitást kezelni. Kisgyermekkorban nagyon fontos a megfelelő gyerekcipő viselése!

Ha egy gyermeknek nincsenek tünetei, sok esetben nincs is szükség kezelésre, de megfigyelés alatt kell tartani. Ebben az esetben a gyógytorna segíthet megelőzni a lúdtalp kialakulását, a lábizmok erősítésével és az optimális általános tónus fenntartásával. Ha azonban különböző tünetek jelentkeznek, akkor mindenképp kezelés javasolt.

Felnőtteknél a terapeuta specifikus gyakorlatokat javasolhat a kellemetlen tünetek enyhítésére. A legfontosabb gyakorlatok a nyújtás és az izomerősítés, ezen célok elérése után cél a stabilitás, koordináció és egyensúly.

A MozgásKlinikán olyan szakemberek állnak rendelkezésre, akik segíthetnek a lúdtalp kezelésében és a fájdalom enyhítésében. A kezelések csökkentik a tüneteket és segítenek az állapot megelőzésében.

Megosztás