Hírek

Szakmailag is a csúcsra ért a Gyermelyi Pálinka Est

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke volt a fővédnöke a Gyermelyi Pálinka Estnek, amely vármegyei értékünk.

A 14. alkalommal megszervezett eseményre, 4 országból, 106 nevező által beküldött 590 mintát, két napon át vizsgálta a szakértői zsűri, hogy az értékelő lapokra a legpontosabb elemzések kerüljenek. Komárom-Esztergom vármegye is kitett magáért, hiszen 151 nevezést adott le 30 versenyző. A pálinkák, és párlatok minősége évről-évre javul, ez jól látszik az eredményeken is: 7 különdíjat, 63 arany, 46 ezüst, valamint 24 bronzérmet adtak át a vármegyei pálinkásoknak.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke külön köszöntötte őket, és adta át Kosztka Ernő Cigánymeggy párlatára a „Komárom-Esztergom Vármegye legfinomabb pálinkája” különdíjat. „Gyermely legfinomabb pálinkáját” az idei évben Szabó Bence készítette, mégpedig áfonyából. A helyben készített pálinkás pohárkészletet Kókai Rita polgármester asszonytól vette át. Az eseményen jelen volt Erős Gábor országgyűlési képviselő is.

A tavalyi év folyamán Pálinka érzékszervi szakértői képzést szervezett a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete, Nagy Attila elnök irányításával. Több mint húsz fő tett sikeres vizsgát, így valósulhatott meg az a régóta dédelgetett álom, hogy a Pálinka és Párlatverseny zsűrijében csak okleveles bírák minősítsenek. Ez az egyéni bírálattal lebonyolított minősítési rendszer csak az Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen zajlott eddig!

A pálinkakészítéshez kapcsolódó területekről is érkeztek szakemberek az gálaestre, ahol először Kosztka Ernő kertészmérnöktől, a Barackvirág Kft. tulajdonosától tudhatták meg, hogy milyen dilemmákkal kell szembenézni a gyümölcstermesztés területén. Kovács Balázs, a Kokoferm Kft. munkatársa a cefrekezelésről, irányított és szakszerű erjesztésről informálta a vendégeket, illetve a cégük által forgalmazott termékekből kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosított. Végül Greskó Ferenc, a Gres-Inox Kft. tulajdonosa mutatta be a cégük által kiállított lepárló berendezéseket, továbbá ismertette a hozzájuk tartozó technológiákat.

Az est színvonalát élő zenével is emelték a szervezők, vendégük volt a Blue Motel zenekar. Az ízletes, már megszokott disznótoros vacsora, és gyermelyi tésztás desszert előtt és után, az ajándék címkés pálinkáspohárból díjnyertes pálinkákat kóstolhatott a 170 fős vendégség.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat