Hírek

Vármegyei értékek: Mogyorósbányai fúvószenekar

A „Vármegyei értékek” sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. A mogyorósbányai fúvószenekar 2015. június 25-én nyert felvételt az értéktárba.

Az együttes 1924-ben alakult néhány zenét szerető, helybéli bányász ötletétől vezérelve. A II. világháborút követően a „Dorogi Szénbányák Vállalat” folyamatos támogatása miatt a zenekar Bányász Fúvószenekar nevet vette fel. A rendszerváltás után az egyre nehezebb gazdasági körülmények között a korábban 25-30 fős zenekar a 90-es évek közepén alig 15 főre csökkent. 2000-ben az új gazdasági kihívásokra válaszolva a zenekar egyesületi formában folytatta működését, nemzetközi minősítést szervezett. 2001-től napjainkig számos Európai Uniós tagállam zenekarával adott koncertet. 2002-ben a Magyarországi Fúvószenekari Szövetség által működtetett minősítési rendszerben, két kategóriában is (koncert- és show zene) arany minősítést ért el.

2013-ban saját tulajdonú közösségi épületükbe, a Zeneházba költöztek. Fő feladatuknak tekintik a zenei kultúra minél szélesebb körben való megismertetését. Az egyesület non-profit jellegéből a zenei kultúra iránti szeretetéből végzi tevékenységét, ápolását és terjesztését. Ezért nemzetközi zenei repertoár kialakításával szólnak a környék összes nemzetiségéhez.

Fotók, forrás: kemertektar.hu