Dorog

90 éve született Csóri László, a Dorogi FC Örökös Tagja

Kerek kilenc évtizede, 1934. február 28-án született Csóri László, a Dorogi Bányász egykori legendás labdarúgója. Az ebből az alkalomból készült cikkel, emléke előtt tisztelgünk.

Csóri László 1934. február 28-án, Székesfehérváron született. Labdarúgó pályafutását szülővárosában kezdte. Játszott a Videoton elődjének számító Székesfehérvári Vasas csapatában, majd 1957-ben Dorogra igazolt és itt is telepedett le. A Dorogi Bányász gárdájának balszélsőjeként vált oszlopos taggá. A dorogi mezt első ízben 1957. március 17-én, a Vasas elleni bajnokin ölthette magára, amelyet a hosszú és tartalmas pályafutása során még további 306 alkalom követte. Ezen felül pedig vagy 100 egyéb hivatalos mérkőzésen lépett pályára a Dorog játékosaként. 34 alkalommal volt gólszerző.

A dorogi csapat az 1950-es évek második felében. Csóri a képen a guggolók között jobbról a második.

Aktív játékos pályafutása során részese volt a Dorogi Bányász legeredményesebb korszakának. Tagja volt az Antwerpen-i Húsvéti Tornán győztes dorogi csapatnak és az Intertotó kupában szerepelt gárdának 1962-ben, a következő évben pedig a Vidék legjobbja címet nyert. Összesen 17 éven át volt játékosa a csapatnak, ahol utolsó éveiben hátravontabban, a védelemben kapott helyet. Aktív pályafutását követően a csapat szakmai stábjában munkálkodott. Többek között évekig volt pályaedző.

Aláírása egy legendás futball labdán

A polgári életben még ifjú korában dolgozott a fehérvári Vadásztöltény gyárban, később pedig a Dorogi Bányagépgyárban. 2001-ben kitüntették a Dorogi FC Örökös Tagja címmel. Nemcsak kiemelkedő sportolóként lett példakép, de a mindennapi életben is elismert, szeretetre és tiszteletre méltó emberként ismerte környezete. Alig néhány héttel 89. születésnapja előtt, tavaly február 6-án hunyt el.

A lakásában készült itt látható képet 4 éve küldte kedves gesztusként a Dorogi FC közösségi csoportjának, amelyen már a 87. életévében járt. Méltán vált a dorogi labdarúgás egyik ikonjává.

Szabó Gyula

Megosztás