Esztergom

Lejárt próbarendszámot szerelt fel a gépkocsira

Több mint négyszázezer forint pénzbüntetést szabtak ki azzal a férfivel szemben, aki jogosulatlanul szerelte fel a lejárt P rendszámtáblát a személygépkocsira.

A megállapított tényállás szerint a vádlott egy gazdasági társaságnál napi bejelentéssel végez alkalmanként munkát, amely során a Kft. megbízásából gépjárműveket vitt műszaki vizsgára vagy szerelőhöz. Munkája során a férfinál maradt a Kft. tulajdonában álló, már 2022. évben lejárt P rendszám.

Egy férfi és a vádlott 2023. január 6-án megbízási szerződést kötöttek, melyben azzal lett megbízva a vádlott, hogy vásároljon meg egy személygépkocsit, és járjon el a jármű Magyarországon történő forgalomba helyezésével kapcsolatban is. A vádlott 2023. január 9-én külföldön megvásárolta a személygépkocsit, és Magyarországra szállította.

A vádlott a járművet Esztergomba vitte egy szerelőhöz, aki jelezte, hogy a sebességváltóban az olajszintet csak meleg motornál lehet beállítani, ezért a vádlott magához vette az otthonában tartott P rendszámtáblát, elment a szerelőhöz, a gépjárműre jogosulatlanul ráhelyezte a rendszámot és azzal közlekedett. Az elkövető olyan rendszámot szerelt fel a járműre, amelyhez nem volt jogosultsága, illetve a rendszám érvényessége 2022. évben lejárt.

Az Esztergomi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján az Esztergomi Járásbíróság a 2024. február 20. napján tartott tárgyaláson, egyedi azonosító jel meghamisítása bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletet. A bíróság a vádlottat 416.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú ítélet jogerős, azt az ügyész, vádlott is tudomásul vette.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Borítókép: illusztráció

Megosztás