Hírek

Cselenyák Imre: A semmi ágán

Cselenyák Imre folytatta József Attila életregényét. Mint ismert a 2022-es év második felében jelent meg a regény első kötete Tiszta szívvel címmel, míg a második kötet a 2023-as év végén debütált A semmi ágán címmel. A Dorogon élő íróval az új regényéről beszélgettünk.

‒ Korábban Arany János életregényét is két kötetben írtad meg. Mi sarkalt arra, hogy József Attila életútját is feldolgozd?

‒ Mondhatnám, hogy annyira megrészegültem az Arany János pozitív fogadtatásától, az elismerő szavaktól, olvasói rajongástól, hogy mindjárt hozzáláttam József Attilához. Dehogy is, ennek prózai oka van. A kiadóvezetőm célzott rá: hogy ő az én helyembe megírná a kivételes tehetségű ferencvárosi proletár fiú életét is. Még akkor sokat kellett rá aludnom, annál is inkább, mert mással voltam elfoglalva, és József Attila a terveim között sem szerepelt. Azonban amikor hozzáfogtam, teljesen kisajátított, és olyan szenvedéllyel merültem bele, mint talán még egyik művembe sem.

‒ A kötet önállóan is olvasható, vagy szükséges az első kötet ismerete

‒ Erre határozottan azt kell mondanom: szükséges. Amit a „Tiszta szívvel” című első kötetben felépítettem, arra a második részben szükség van. Tehát az első rész ismeretanyaga a lineáris átéléshez meglehetősen hozzájárul. Érdemes végigszenvedni a gyermek- és ifjúéveket, hogy a második részben teljes legyen a katarzis. Kérek minden kedves jelenlegi és leendő olvasómat, az elsővel kezdje.

‒ Kiemelnél néhány érdekességet az olvasóknak a második kötetből?

‒ Csupán egy nagyon lényeges dolgot szeretnék megemlíteni: mennyire változatlan száz év elmúltával is a jellemünk, az irodalmi úzusaink. Éppen abban a dermedt tekintélyelvű közegben mozognak ma is a renitens alkotók, mint szegény Attilánk idejében. Elismerem, igaz, egy neveletlen és meggondolatlan kölyök volt, aki sosem tanult meg viselkedni. Érdekből, számításból nem tudott hízelegni, kényes pillanatokban sokszor a legrosszabb megoldást választotta. Emiatt akik naggyá tehették volna őt, azok megkérdőjelezték géniuszát. Tehát a szűkkeblűség gúzsban tartotta, ezért életében nem bontakozhatott ki. Támogatói Németh Andor, Ignotus Pál, Hatvani Lajos nem bizonyultak olyan erősnek, mint a Babits, Német László, Illyés Gyula, Dsida Jenő stb. ellentábor, akik Attilát a kiállhatatlan természete miatt nem akarták méltó helyén látni. Nem volt bennük az a felülemelkedettség, ami pedig egy művészléleknek sajátja kellene, hogy legyen. Azt hiszem József Attilát ma is kiközösítenék az illetékesek. Nekem biztosan a barátom volna. Én imádom a megszállott, félőrült zseniket.

‒ József Attila életútját ezzel a kötettel befejezted. Van már elképzelésed, hogy ki lesz a következő alany, akinek az életregényét elkészíted?

‒ Ugye a véletlen! Jártam tavaly a Buda & Pest regény kapcsán Székesfehérváron. Ott Váczi Márk történésszel való beszélgetésünk során felemlítődött Vörösmarty Mihály neve, levegőbe lógott a kérdés, hogy esetleg megírnám-e? Akkor hárító választ adtam rá, azonban néhány nap múlva előbújt a jobbik eszem és megkérdeztem a kiadómat: elvállalnák-e a Vörösmarty életrajz kiadását? Igenlő választ kaptam rá.

‒ Nem utolsó sorban, talán kicsit viccesnek hangzik, de József Attila-díjat lehet kapni József Attila regényért?

‒ Ezeket a dolgokat nem szabad összekeverni. A József Attila-díjat, mint ahogyan más elismeréseket is, adják. A díjak elbírálásának én nem ismerem a belső szabályait, csak feltételezem, hogy olyan alkotóknak ítélik, akik méltóak rá. Végtére is miért adnának nekem díjat, amikor őt magát a CSODÁLATOST, a LEGNAGYOBBAT sem tartották arra méltónak. 

Cselenyák Imre új könyvét többek között a libri.hu, a lira.hu és a kiadó oldalán vásárolhatják meg!

Megosztás