Esztergom

Megáldották a felújított esztergomi belvárosi Kálvária-kápolnát

Január 14-én, vasárnap megáldották az esztergomi belvárosi Kálvária-kápolnát, melyet mintegy 49 millió forintból újítottak fel.

Magyarország Kormánya 19, míg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata 15-15 millió forinttal járult hozzá a felújításhoz, amely során megújult a kápolna külső homlokzata és kupolája.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta, hogy Esztergomban található Magyarország legnagyobb temploma, az Esztergomi Bazilika, melynek a felújítása jelenleg is zajlik. És látjuk ezt a kicsi kápolnát, melynek a külső felújítását most fejezték be. „Tehát nem csak a legnagyobb és legöregebb, hanem a legkisebb vallási épületeink felújításával is foglalkozunk. És miért fontos ez? Hogyha templomaink megtelnek lélekkel, imádsággal és szeretettel, akkor azt a szolgálatot, amelyet a társadalom érdekében folytatunk – a betegekért, gyermekekért, idősekért és sok mindenki másért – erős tud lenni.” – emelte ki az államtitkár, majd hozzátette: „Ha bárki megkérdezi, hogy miért fontos templomaink felújítása a kormány, az egyház és az önkormányzatok részéről, akkor mondjuk el, hogy a lelket és a közösséget ezzel is tudjuk erősíteni.”

Dr. Alberti Péter, Esztergom Megyei Jogú Város alpolgármestere Hernádi Ádám polgármester üzenetét is tolmácsolta. Megköszönte mindazoknak a segítségét, akik komoly erőfeszítések árán elérték, hogy ez a hely új életet kapjon és hittek abban, hogy a kérésük, szándékuk és a segélykérő szavak nem csak eljutnak a megfelelő helyekre, de meghallgatásra is találnak. Kiemelte: „Az esztergomi önkormányzat számára nem volt kérdés, hogy támogatja-e a felújítást. A testület 2022 januárjában döntött arról, hogy 15 millió forintot biztosít a kápolna megmentéséhez, és ez elindította a folyamatot. Újabb forrás érkezett, megszülettek a tervek, a kivitelező pedig hozzálátott a munkához. Ma pedig itt állunk a megújult kápolnánál”.

A beszédek után dr. Fábry Kornél segédpüspök megáldotta a felújított kápolnát, majd a szép számú egybegyűltek a stációk mentén hagyták el a helyszínt.