Hírek

Fenyőbútor Magyarországon

A fenyő, mint faanyag, Magyarországon hosszú idő óta kiemelt szerepet tölt be. Ennek oka részben az, hogy ez a fafajta széles körben elérhető és gazdaságilag megfizethető. A fenyőfa jellemzően egy puha, könnyen megmunkálható anyag, ami lehetővé teszi a gyors és hatékony bútorgyártást. Ezek a tulajdonságok tették a fenyőt ideális választássá a múltban a bútorok, különösen a hálószobabútorok gyártásához.

A fenyőbútorok és a 17-18. században indultak hódító útjukra az országban, amikor elsősorban hálószobabútor-darabokat kezdtek belőlük gyártani.

Ekkoriban, az Osztrák-Magyar császárság és királyság időszakában, a nemesség bizony minden erejével sokszor azon volt, hogy lekoppintsa az uralkodók életmódját, és ez alól nem volt kivétel az otthonok berendezése sem.

Hártányból előny: Miért pont a fenyőbútor?

Ám míg az uralkodóosztály bútorai általában sötét, egzotikus keményfából készültek, addig eme fafajtákat a nemesség nem tudta megengedni magának, így egy újfajta alapanyag után kellett néznie.

És ez a pénztárcabarát, ugyanakkor stabil megoldás lett a fenyőbútor.

Mivel a fenyő alapvetően puha fafajta,

így könnyen és gyorsan tudtak vele jól dolgozni a manufaktúrákban, a kor stílusjegyeit rajta hagyva a bútorokon. A tizenkilencedik századra a fenyőbútorok igencsak széles körben elterjedtek az egész országban; legfőképp a hálószobákba vették be magukat, hisz a díszített ágyvégek és gazdag gardróbszekrények akkoriban igen nagy divatnak örvendtek.

A hálószoba mellett azonban a fafajta idővel a nappalikba és az étkezőkbe is bevette magát, szépen-lassan egyeduralomra szert téve a bútorgyártásban. Az 1800-as években emelt népszerűségén, hogy elkezdték festeni is a bútorokat, így még több otthon számára tették őket kívánatossá, nagy változatosságot teremtve meg ezzel a hazai bútorpiacokon.

A fenyőfából készült bútorok számos előnnyel rendelkeznek,

amelyek hozzájárulnak népszerűségükhöz. Ezek közül néhány a következő:

  1. Könnyű súly: A fenyő egy viszonylag könnyű fafajta, ami megkönnyíti a bútorok mozgatását és szállítását. Ez különösen előnyös lehet azok számára, akik gyakran rendezik át otthonukat vagy költöznek.
  2. Könnyű megmunkálhatóság: A fenyő puha fa, amely könnyen alakítható és faragható. Ez lehetővé teszi a bútorokon finom részletek és díszítések kialakítását, amelyek hozzáadnak a bútor esztétikai értékéhez.
  3. Megfizethetőség: A fenyőfa széles körű elérhetősége és a könnyű feldolgozhatósága miatt a fenyőbútorok általában kedvező árúak, ami szélesebb vásárlói kör számára teszi elérhetővé őket.
  4. Hőszigetelő tulajdonságok: A fenyő természetes hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami meleg és otthonos érzetet kölcsönöz a bútoroknak, különösen a hálószobában.
  5. Természetes megjelenés: A fenyő természetes mintázata és színe hozzájárul a bútorok rustikus és meleg megjelenéséhez. Ez a stílus különösen népszerű a vidéki és természetközeli otthonokban.
  6. Környezetbarát: A fenyő gyors növekedésű fafajta, ami azt jelenti, hogy fenntarthatóbb forrásból származik, mint néhány más faanyag. Ez a tulajdonság vonzó lehet azok számára, akik környezettudatosan választanak bútorokat.
  7. Hosszú élettartam: Bár a fenyő egy puha fa, megfelelő karbantartással és kezeléssel hosszú élettartamú bútorok készíthetők belőle. Ez azt jelenti, hogy a fenyőbútorok időtállóak lehetnek, hosszú távú befektetést jelentve a vásárlók számára.
  8. Sokoldalúság: A fenyőbútorokat könnyen festhetik vagy pácolhatják különböző színekre, lehetővé téve a vásárlók számára, hogy testre szabják a bútorokat saját ízlésüknek megfelelően.

Asztalosok előszeretettel dolgoznak fenyőfával, mivel könnyű és jól formálható,

és lehetővé teszi a gyors és hatékony munkavégzést. Ez a gyorsaság különösen fontos, figyelembe véve a folyamatosan növekvő keresletet az olcsó, mégis minőségi fenyőbútorok iránt.

A fenyő kedvező árának magyarázata több tényezőben rejlik.

Egyrészt, a fa könnyű megmunkálhatósága csökkenti a gyártási költségeket. Másrészt, a fenyőfa, különösen a lucfenyő és az erdei fenyő (más néven borovi fenyő), gyors növekedési tulajdonságai miatt rövid idő alatt kitermelhetővé válik, kivágható.. Magyarországon a lucfenyőt főként az Alpokalja területén találjuk, mely a hűvösebb és magasabb vidékeket részesíti előnyben. Az erdei fenyő viszont sokkal elterjedtebb, a mediterrán térségektől egészen a sarkkörig található.

Mindkét fenyőfajta felhasználása sokrétű a bútorgyártásban, legyen szó tömör fáról vagy furnérról.

  • A lucfenyő könnyedsége, jó alakíthatósága és pácolhatósága révén különösen népszerű. Hátránya a repedésre való hajlam és puhasága. A borovi fenyő viszont keményebb, így beltéri lépcsőkhöz és padlóburkolatokhoz is ideális.
  • A borovi fenyőből készült bútorok hosszú ideig megőrzik jellegzetes gyantás illatukat, ami frissíti a lakótér levegőjét.

A fenyőbútorok jellemzője a könnyű formálhatóság.

A bútorok figyelmes pácolással és lakkozással hosszú élettartamúak lehetnek. A XIX. században, amikor a kereslet némileg csökkent, az élelmes gyártók festett fenyőbútorokkal hódítottak új piacokat. A fenyőfa szerkezete mélyen beszívja az olajos alapú színezőket, így a festett bútorok széles színválasztékban elhelyezhetőek.

A nyers fenyő sárgás-barnás színe és mélybarna csomós mintái látványosak és egyediek.

A fenyőbútorok megfelelő ápolással hosszú ideig megőrizhetik szépségüket, idővel még rusztikusabbá válnak. Azonban érzékenyebbek a karcolódásra és ütésnyomokra, mint a keményfából készült társaik. Megfelelő ápolással elkerülhető az elszíneződés és a repedezés.

A fenyőbútorok stílusát tekintve sokoldalúak.

Alapszínük sárga vagy fehér, ami lehetővé teszi, hogy könnyen beilleszkedjenek bármilyen enteriőrbe. Különösen a skandináv és a rusztikus, európai vintage stílusokban érvényesülnek. Ezek a bútorok ideálisak vidéki házakban és nyaralókban, ahol különleges hangulatot teremtenek a fonott székekkel, a nyers bőrrel és kővel kombinálva.

Fotók: fenyobutor24.hu

Megosztás