Hírek

Elek Gábor: „Most kell rendkívül szerénynek maradni”

Az újonc Esztergomi Vitézek női kézilabdacsapata a másodosztályban és a Magyar Kupában is letette a névjegyét az elmúlt hónapokban.

Nagyszerűen teljesít a női kézilabda NB I B-ben Esztergomi Vitézek. Az újonc a Kispest NKK elleni december 16-i, idei utolsó bajnoki mérkőzés előtt 10 győzelemmel és két vereséggel, 20 pontot gyűjtve a harmadik helyen áll a 16 csapatos másodosztályban, egy ponttal lemaradva a két meccsel többet játszó, második pozíciót elfoglaló Komárom mögött. Ráadásul változatlanul az Elek Gábor szakmai igazgató és Karvalics Tamás vezetőedző által irányított, október eleje, sorozatban immár hét bajnoki óta hibátlan együttes kapta a legkevesebb gólt a mezőnyben.

„Nem játszottunk jól az Érd ellen, úgy éreztem, hogy kifejezetten gyenge volt a támadójátékunk, de mérhetetlen mentális erő van bennünk. Ez pedig nekem most mindennél többet ér – mondta Elek Gábor, aki az előző kiírásban még NB I-es, a 2010-es években első osztályú élcsapatnak számító Érd elleni fontos rangadón is győzelemnek örülhetett játékosaival az elmúlt hétvégén. – Soha nem adunk fel semmit, csináljuk és csináljuk a dolgunkat, darálunk és darálunk. Szerencsére most már utolértük magunkat a munkával is, fizikailag és erőnlétileg megvagyunk, kiegyenesedtünk. Álomszerűen alakul eddig a bajnokság részünkről. Tisztában vagyok azzal, hogy mindig evés közben jön meg az étvágy, de továbbra is szeretném hangsúlyozni, a játékoskeretünk zömét az NB II-es küzdelmekre alakítottuk ki. Ehhez képest a vesztett pontokat és a gólkülönbséget is nézve a második legjobbak vagyunk az NB I B-ben. Mérhetetlen büszkeség van bennem emiatt, miközben azt is tudom, hogy lesznek még nem várt, kellemetlen mérkőzések és időszakok, amelyek törvényszerűen jönnek, jöhetnek majd. Ettől függetlenül mindenki megértette, ha jól alakulnak a dolgok, az nagyszerű, de akkor sincs baj vagy dráma, ha valami esetleg nem úgy jön össze, ahogy szeretnénk. Továbbra is türelem és józanság kell: azt vallom, nagyon ritkán sül el jól, ha az ember kihagy lépcsőfokokat a felfelé vezető úton. De persze erre is láttunk már példát. A földön kell maradnunk, mindig egy valamire kell készülni: a következő mérkőzésre. Most kell rendkívül szerénynek maradni.”

A közelmúltban az FTC korosztályos együttesével is megmérkőzött bajnokin az Esztergom idegenben, a korábbi ferencvárosi sikertréner és az irányító, a fővárosi klub korábbi legendája, Szucsánszki Zita így a nyár eleji zöld-fehér búcsú után máris visszatért az Elek Gyula Arénába:

„Nagyon nehéz mérkőzés volt számomra és ezt mondhatom Zita nevében is. Lelkileg megterhelő, kötelezően letudandó feladat. Örültem, hogy hosszú idő után újra találkoztam rég nem látott ismerősökkel, akikkel tíz-tizenöt évig mindennapi kapcsolatban álltam. De ellenfélként nem volt jó érzés oda visszatérni.”

A bajnoki menetelés mellett a Magyar Kupában is letették a névjegyüket az esztergomiak: a harmadik körben óriási bravúrral kiejtették az élvonalbeli Budaörsöt.

„Fantasztikus mérkőzés volt, a legjobb teljesítményét nyújtotta a csapat az idényben – emlékezett vissza a korábbi női szövetségi kapitány. – Fő erősségünkké vált, hogy akkor tudunk igazán jól játszani, ha nagy a kihívás. Kiválóan védekeztünk, a támadójátékunk pedig magasan a legjobb volt minden eddigi meccsünket tekintve. Ez volt a kulcs, továbbá az, hogy rendkívül felszabadultan kézilabdáztunk. Ami szintén nagy öröm nekem, hogy kezd igazi katlanná válni a csarnokunk, egyre nagyobb az érdeklődés a szurkolók részéről. Mindenki szeret közönség előtt játszani, pláne pozitív szemléletű drukkerek előtt.”

Az új esztendő rögtön egy fontos rangadóval kezdődik Esztergomban: január 10-én az első osztályú Alba Fehérvár KC-t fogadja a Vitézek a Magyar Kupa negyedik fordulójában – ahol a tét már a legjobb nyolc közé jutás – a Suzuki Arénában. 2024 első napjaiban is lesz tehát miért szurkolni a kikötővárosban.

„Nekünk minden meccs kihívás, hála istennek lesz egy újabb kupamérkőzés, játsszunk! – tekintett előre a szakmai igazgató. – Nem ötven találkozós az idényünk, hogy ne bírnánk egy újabb megméretést. A lényeg, hogy minél több jó meccset vívjunk, nekünk ez a jó, erre van szükségünk. Roppantmód élvezzük a jelenlegi helyzetünket, a csapat is, én is, az egész közeg, nagyon sok pozitív energia vesz minket körül, ami hatalmas segítség.”

AZ ŐSZI ESZTERGOMI MENETELÉS ÁLLOMÁSAI

NB I B

  • Szombathelyi KKA 27–31
  • Szigetszentmiklós NKSE 19–15
  • PC Trade Szegedi NKE 36–22
  • Tempo KSE 25–23
  • DVSC Schaeffler U19 27–29
  • PTE-PEAC Pécs-SIPO 27–22
  • SZISE-Bamba Marha 31–26
  • Komárom VSE 25–20
  • Eszterházy SC 35–28
  • Hajdúnánás Kézilabda Nkft. 29–25
  • Ferencvárosi TC U19 28–21
  • Érd 28–24

12 mérkőzés, 10 győzelem, 2 vereség, 337–286-os gólkülönbség

 

MAGYAR KUPA

  • Gárdony-Pázmánd NKK 36–28
  • Budaörs 30–25

Fotók: Lőrinczi Gergely / Hauszknecht Dániel

Megosztás