Hírek

ATP és WTA rangsor: hogyan szereznek pontokat a teniszezők? A Grand Slam győzelem amiért nem repíti őket a ranglista elejére?

Novak Djokovic történelmet írt negyedik Grand Slam-győzelmével egyetlen szezonban. Megnyerte az Australian Open-t, a French Opent, a Wimbledont, a negyedik győzelmével az US Openen Daniil Medvedev ellen visszakerült az ATP rangsor élére, és Carlos Alcarazt a második helyre szorította. 

Míg a legtöbb fogadóiroda és az Egyesült Királyság sportfogadó oldalak a nagyszerű Nole-t tartották favoritnak az US Open döntőjében, még mindig voltak kétségek afelől, hogy nem lesz képes megdönteni a 24 Grand Slam-rekordot vagy az egy év alatt minden Slam-et megnyerő rekordot. Nos, sikerült neki. Djokovic újra a világelső a férfi tenisz világában, és valóban megérdemli ezt, tekintettel az elképesztő – és sokak számára hihetetlen – játékára. Elmondható, hogy az ilyen események a sportfogadás világában is meghatározóak. 

Közben a női tenisz döntőjében Coco Gauff vitathatatlan győztes lett, első Grand Slam-jét szerezte meg, három helyet előre lépett, és a világ harmadik helyére került, annak ellenére, hogy a legtöbb brit fogadóiroda esélytelennek jósolta az elődöntőben. Miért nem került ő is az első helyre, miután megnyerte az US Opent? Miért Aryna Sabalenka az első, amikor még sosem nyert Slam-et? Nem lehetne legalább a lengyel csodalány, Iga Swiatek az első a győzelmei alapján? 

Nos, ez a csodálatos dolog a teniszben. Az első helyet nem egyik napról a másikra érik el, és a legjobb brit fogadóirodák sem tudják biztosan megmondani, ki lesz az élő ranglisták első helyén. Tehát az, hogy ki lesz az első, több, mint egy pillanatnyi dolog. Ez valami, ami idővel alakul ki. Ezért nem látjuk mindig a Grand Slam győzteseket az élre állt játékosok között, vagy a top játékosokat a legtöbb címmel másokhoz képest. A magyar sportfogadó oldalakon is lehet a játékosok helyzetére fogadni. Azonban fontos tisztában lenni bizonyos információkkal és tippekkel, hogyan is kell fogadni, hogy nagyobb esély legyen a nyerésre. 

Nézzük, hogyan szereznek pontokat a játékosok, mert a tenisz rangsora egy pontrendszeren alapul. 

Minden tenisztorna és verseny pontokkal jár. Minden játékos legfeljebb 21 eseményből szerezhet pontokat egy szezonban, ami 52 hétből áll. Minél magasabb profillal és presztízzsel rendelkezik egy verseny, annál több pontot ad a játékosoknak. De nem csak a versenyen való részvétel hoz pontokat a játékosoknak. A pontok száma attól függ, milyen messzire jutnak, és természetesen attól, hogy végül megnyerik-e az eseményt. 

Például a négy Grand Slam ad alap pontokat a részvételért. De minden előrelépésért extra pontokat kapnak a játékosok. Tehát például a 128-as körbe jutásért egy sportoló 10 pontot kap, a következő körbe jutásért 45 pontot, és így tovább egészen a férfiaknál a 720 pontot adó elődöntőig. A döntőnek is két különböző szintje van: a győztes 2000 pontot kap, míg a második helyezett 1200 pontot. És így haladnak előre a játékosok, fokozatosan fejlődnek. Ezek a számok a férfiakra vonatkoznak, mivel a WTA-nál a pontok differenciáltabbak a nők számára (például a második helyezett 1300 pontot kap). 

A többi verseny hasonló struktúrával rendelkezik a pontrendszerükben, de nem olyan „bőkezűek”, mint a Grand Slam-ek. Vegyük például az ATP Masters 1000 szakaszt, ahol a győztes 1000 pontot kap, a második helyezett pedig 600-at, míg minden szakasz előrehaladásáért a játékos fokozatosan magasabb pontszámot szerez. Ugyanez igaz a WTA 1000 szakaszra is, bár itt kissé más pontokról beszélünk. 

A lényeg az, hogy a tenisz egy többdimenziós sport, és a játékosok egész évben keményen dolgoznak azért, hogy elérjék a világranglista élmezőnyét. A sztárok talán egyik napról a másikra jönnek létre, de az élre került játékosok kemény munkát végeznek. Az online sportfogadással foglalkozó oldalokon pedig fogadhatunk a játékosokra a teljesítményük alapján.

Megosztás
Tegek: sporttenisz