Hírek

Közel 14 ezer kilogramm halat telepítettek a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán

A Komárom-Esztergom megyei Horgászegyesületek szövetsége közel 14 ezer kilogramm halat telepített 2023 őszén a kezelésében lévő Duna szakaszon, a komáromi vasúti hídtól az Ipoly torkolatáig – mondta el a szövetség szakmai igazgatója.

Schmidt-Kovács Bence kiemelte, a társaságnak halgazdálkodási terv írja elő a telepítést, a KEMHESZ azonban a kötelező mértéken túl, a jövőre gondolva tudatosan több halfajból és különböző korosztályú egyedekből végezte el a folyó benépesítését.

Különlegesség, hogy a legidősebb, háromnyaras pontyok a KEMHESZ saját neveléséből, saját halgazdaságából, a Tata melletti Réti 8-as tóból származtak, a legnagyobb mennyiséget a legkedveltebb pontyból telepítették.

Az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében kerültek még a Dunába keszegfélék, illetve a ragadozók közül harcsák, csukák és süllők, ez utóbbiak a Duna Sporthorgász Egyesület támogatásával. A halak összes mennyisége 13.900 kilogramm volt, a darabszám meghaladta a 16 ezret.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a szövetség célja, hogy az egyre növekvő létszámú horgásztársadalom számára biztosítsák a fogás élményét, az aktív kikapcsolódás lehetőségét. A telepítésekkel növekszik a fogható mennyiség és változatosabb lesz a Dunában halfaji összetétel, természetesen csak őshonos fajokkal számolva.

A telepített állomány fajok és korosztály szerinti megosztása:

FAJ KOROSZTÁLY TELEPÍTETT KILOGRAMM
PONTY III. nyaras 8.630
II. nyaras 1.023
I. nyaras 512
SÜLLŐ III. nyaras 1.800
I.-II. nyaras 54
HARCSA I.-II. nyaras 1.250
CSUKA I.-II. nyaras 598
KESZEGFÉLÉK I. nyaras 123

Fotók, forrás: KEMHESZ

Megosztás