Hírek

Stressz menedzsment tévhitek és igazságok

A stressz a 21. Század egyik slágertémája, amiről te is bizonyára gyakran hallassz. Mégis, a legtöbb ember nem tudja, hogy miként menedzselheti tudatosan a mindennapi stresszt és a túlzott stressz okozta problémák jeleit sem veszi észre magán, csak, amikor már túl késő.

A mindennapok fáradalmait mindenki máshogy próbálja elfelejteni. Van, aki sporttal, van, aki bulizással és van, aki játékkal, például az olyan online kaszinókban, mint a GGbet, amely most a 25 euró regisztrációs bónusz a GGbet kaszinóban promóció miatt különösen kedvező választás lehet. A megfelelő kikapcsolódás azonban csak egy dolog, ami fontos a stressz kezelésében. Olvass tovább és tudd meg te is, hogy mire kell odafigyelned, ha fenn akarod tartani a mentális egyensúlyodat a mindennapi stressz ellenére is.

A Stressz Természetes Dolog, De A Túlzott Stressz Nem Az

Gyakran hallani olyan véleményeket, hogy a stressz az élet természetes velejárója, és az emberek egyszerűen csak elpuhultak és elkényelmesedtek, azért nem tudják megfelelően kezelni. Ez a kicsit lekicsinylő nézet több ponton is sántít, hiszen való igaz, hogy a stresszmentes élet elképzelhetetlen, a modern világban jóval több stressz éri a szervezetünket, mint aminek a kezelésére tervezték. Ezért a helyzetért részben a modern technológiai is okolható, amely természetesen elképesztő mértékben segíti a mindennapi teendőinket, de egyben rengeteg kellemetlenség forrása is.

Az embert nem arra tervezték, hogy szinte percre pontosan beosztva egy határidőnapló szerint élje az életét, a modern élet mégis erre kényszerít minket. Ébresztőre kelés, reggeli rohanás, rohanás dolgozni, majd munka közben is gyakrabban egyszerre több dologgal kell foglalkoznunk. Közben persze bármikor jöhet egy telefonhívás vagy egy nyugtalanító hír, amely tovább bonyolíthatja a napunkat. Az emberi agynak nehezére esik ennyi folyamatosan érkező információ feldolgozása, azonban ma már sehova nem lehet elbújni az információ elől.

Ezért is fontos, hogy tudatosan tegyél azért, hogy megőrizd a mentális egészségedet, hiszen a modern életvitel és a mentális egészség sok szempontból nem kompatibilisek. Neked kell tenned azért, hogy úgy tudj helytállni a mindennapi feladataid során, hogy közben erre ne menjen rá a mentális egészséged. Ha nem törődsz aktívan a mentális egészségeddel, akkor az úgy fog elkezdeni romlani, hogy te észre sem fogod venni, csak amikor már túl késő. A túlzott stressz miatti személyiségváltozás az egyik legfőbb oka az emberi kapcsolatok megromlásának.

Az Alvásnál Nincs Fontosabb

Adott tehát a kérdés, hogy miként tudsz tenni a mentális egészséged megőrzéséért. Egyik oldalról a stressz csökkentésével, másik oldalról a stressztűrő képességed növelésével. A stressztűrő képességed javarészt biológiai adottság, amely csak bizonyos mértékben fejleszthető. Nem véletlen, hogy bizonyos munkákat csak bizonyos embertípusok képesek hosszú távon csinálni. A szervezeted stressztűrő képességét egy ponton túl nem fogod tudni növelni, azonban nagyon fontos, hogy mindent megtegyél azért, hogy legalább amennyire lehet segíts a szervezetednek feldolgozni a naponta elszenvedett stresszt.

A stressz megfelelő feldolgozásának legfontosabb és kihagyhatatlan követelménye a megfelelő alvás. A megfelelő alvás alatt nem csupán azt kell érteni, hogy napi 7-8 órát alszol, hanem azt is, hogy az alvásod minősége megfelelő. Ha nem vagy kipihent, akkor a stressz hatására hamar irritálttá és nyűgössé fogsz válni. Ez negatívan fogja befolyásolni a teljesítményedet a munkában és az emberi kapcsolataidat is meg fogja mérgezni. Mindez persze még több stresszt fog okozni, ami csak rontani fogja a helyzetet. Ebből az ördögi körből pedig csak a kellő mennyiségű, pihentető alvás tud kimenekíteni.

A Mentális És Fizikai Egészséged Kapcsolatban Van Egymással

A mentális egészségedet nem lehet elkülöníteni a fizikai egészségedtől, akkor sem, ha sokan szeretnék, ha ez így lenne. Ha mentálhigiéniás problémáid vannak, annak előbb utóbb fizikai jelei is lesznek. A fejfájás, fáradtság és gyengeség csak a legalapvetőbb fizikai tünetek, amelyeket a túlzott stressz kiválthat. A hosszú távú mértéktelen stressz akár olyan rendkívül veszélyes egészségügyi problémákat is okozhat, mint például a gyomorfekély. Ez a kapcsolat viszont fordítva is fennáll, így például a kellő fizikai aktivitás segít fenntartani a mentális egészségedet.

Napi legalább 30-60 perc mozgás nem csupán a fizikai, hanem a mentális egészségedet is javítani fogja. Testmozgás közben ugyanolyan dopamin molekulák szabadulnak fel az agyadban, amelyek kellemes érzést keltenek például egy örömhír hallatán is. Ezért is van, hogy az aktív életet élők sokszor könnyebben birkóznak meg a stresszel. Ráadásul ehhez nem feltétlenül kell intenzív testmozgás sem. Már az is segíthet, ha sétálva vagy biciklizve mész dolgozni, vagy esetleg munka után sétálsz vagy kocogsz egy fél órát.

Néha Muszáj Változtatni

Minden erőfeszítésed ellenére eljöhet az a pont, amikor már nem tudsz többet tenni a mindennapi életed során tapasztalt stressz ellen, de mégsem javul a helyzet. Bizonyos esetekben elkerülhetetlen, hogy olyan változtatásokat eszközölj az életedben, amelyek csökkentik a rád háruló stressz mennyiségét. Hidd el, hogy nem éri meg tönkretenni az egészségedet, még a jó fizetés reményében sem. Bizonyos esetekben elkerülhetetlen lehet a munkahelyváltás, vagy az emberi kapcsolataid újraértékelése, ha helyre akarod állítani a mentális egyensúlyodat és ismét élvezni akarod az életedet. Ha úgy érzed, hogy te is hasonló helyzetben vagy, akkor kérd bátran szakember segítségét! Ma már egyáltalán nem számít tabunak pszichológushoz fordulni, sőt adott esetben ez mentheti meg például a párkapcsolatodat is.

Megosztás
Tegek: stressz