Dorog

Szakmai díjakat adott át a vármegyei önkormányzat Dorogon

A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat az idei szakmai díjátadóját Dorogon tartotta, december 7-én, csütörtökön délelőtt a vármegye meghatározó közéleti személyiségeinek jelenlétében.

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Tittmann János, Dorog polgármestere, Popovics György, a vármegye közgyűlésének elnöke, dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, területfejlesztési miniszterhelyettes, dr. Kancz Csaba főispán és Erős Gábor országgyűlési képviselő.

Dr. Tittmann János visszaemlékezett, hogy Popovics Györggyel már nagyon sok értékes ünnepi pillanatban volt részük, többek között felújított iskolák, sportcsarnok és könyvtár átadásán, de az újonnan épített birkózócsarnok, a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum, legutóbb pedig az Ötház Piac átadóján. „Mind nagyszerű pillanatok voltak, de ugyanígy egyesületeink, civil szervezeteink, rendezvényeink, partner települési rendezvényein alkalmat adtak arra, hogy mint egy nagyon eredményes együttműködés stációi állomásait éljük meg együtt ezeket a pillanatokat, eseményeket.” – tette hozzá.

Popovics György beszédében kiemelte, hogy a vármegyei önkormányzat életében a díjak megalapítása óta kiemelkedő jelentőségű esemény a díjak odaítélése és átadása. Ilyenkor ismerjük meg azokat a személyeket, szervezeteket, akik sokat tesznek megint hirdetések öregbítéséért, akik szakmai alázattal, kiemelkedő szakmai tudással végzik munkájukat. Akik áldozatos odaadással óvják a megyékben élők biztonságát, őrzik egészségünket, sportteljesítményükkel hírül viszik a világnak hazánk és szűkebb hazánk kiváló eredményeit. Ők a hétköznapi dolgokat nem hétköznapi módon művelik. A TOP-os pályázatok kapcsán elmondta, hogy az elmúlt csaknem 10 év bizonyította, hogy a korábbinál komplexebb felzárkózást segítő tervezési és végrehajtási szemlélet kellett ahhoz, hogy a Terület és Településfejlesztési Operatív Program pályázatait sikeresen tudják koordinálni. „Fő célunk az volt, hogy települések igényeit felmérve történjen a forráselosztás úgy, hogy a vidék és a városok is egyaránt fejlődjenek az ott élők megelégedésére. Büszke vagyok arra, hogy a tevékenységünknek köszönhetően 42,5 milliárd forint TOP-os forrás, és ebből 238 fejlesztés gyarapíthatta megyénk településeit.” – jegyezte meg.

Latorcai Csaba beszédében kiemelte, hogy a vármegyeszékhelyeken 2024-ben területfejlesztési irodák állnak fel, amelyek pénzalapját 2025-ben magyar forrásból biztosítják. A vármegyei programok, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a TOP Plusz a jövőben is változatlan keretben működik tovább. Latorcai Csaba elmondta azt is, Komárom-Esztergom vármegyét az ipari parkok vármegyéjének is lehetne nevezni, az itteni üzemek nagyságukból adódóan is meghatározók az egész nemzetgazdaság számára, hiszen a vármegyék által előállított bruttó hazai termék közel öt százalékát Komárom-Esztergomban termelik meg, itt a legmagasabb az egy lakosra jutó termelési érték, az országos átlag 2,6-szorosa – tette hozzá.

KITÜNTETÉSEK:

Komárom-Esztergom Vármegye Mentődolgozója – 2023. kitüntető cím: Szabó István Tibor, az Országos Mentőszolgálat Komáromi Mentőállomásának mentőtechnikusa.

Komárom-Esztergom Vármegye Polgárőre – 2023. kitüntető cím: dr. Szallerbeck Zsolt Eduárd, a Tárkányi Polgárőr Egyesület tagja.

Komárom-Esztergom Vármegye Rendőre – 2023. kitüntető cím: Sólyáné Farkas Friderika, rendőr alezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr- főkapitányság, Rendészeti Igazgatóság, Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője.

Komárom-Esztergom Vármegyéért Szakmai Díj: Szőnyi Kulturális Egyesület, a díjat átvette Dr. Kerekes Tibor elnök, Kuny Domokos Múzeum, a díjat átvette Schmidtmayer Richárd múzeumigazgató, az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház Szent Borbála Tagintézménye Dorog, a díjat átvette: dr. Pák Péter főigazgató főorvos, dr. Lászlóczky Ágnest a Dorogi Tagintézmény irányítójaés Majorné Papanecz Katalin főnővért.

Komárom-Esztergom Vármegyéért Díj: Grúber Zoltán, Kecskéd Község polgármestere, Márkus Gábor, a Tatai Református Gimnázium tanára és Prokopp Mária Széchenyi-díjas magyar művészettörténész, egyetemi tanár, a középkor és a kora reneszánsz művészetének egyik legnagyobb hazai szakértője és kutatója, számos esztergomi kulturális szervezet kuratóriumának tagja

Komárom-Esztergom Vármegye Vám- és Pénzügyőre – 2023. kitüntető cím: Kockás Tibor, pénzügyőr őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Komárom-Esztergom Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársa.

„Komárom-Esztergom Vármegye Sportjáért” – 2023. díj: Kun Anna, vívó, az OMS-Tata Vívó Sport Egyesület sportolója.

Komárom-Esztergom Vármegye Tűzoltója – 2023. kitüntető cím: Ferencz Zoltán, címzetes tűzoltó őrnagy, a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnoka.

Komárom-Esztergom Vármegyei Fogyatékkal Élők Sportjáért díj, 2023: Könözsy Péter szervátültetett sportoló, a Magyar Szervátültetett Válogatott tagja.

Vályi István Díj: Góman János, a roma közösség társadalmi felzárkóztatásáért végzett kimagasló, áldozatos tevékenysége elismeréseként.

A program további részében bemutatták a „Mi Komárom-Esztergom vármegyeik vagyunk” című könyvet, melyben a magyar nyelvű írásokat angol és német nyelven is megjelenítik. Végezetül pedig bemutatták a vármegyei önkormányzat településeit bemutató filmet.