Dorog

50 éve nyílt meg a Pilis Áruház Dorogon

Fél évszázada annak, hogy térségünk addigi legnagyobb áruháza készült el és nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt. A hivatalos megnyitás napja 1973. december 3-án, hétfőn történt. Dorog egyik legfrekventáltabb részén két szinten egy minden igényt kielégítő komplett árhuzáz létesült, amely mind megyei, úgy országos szinten is komoly elismerésnek örvendhetett.

Mondhatni hiánypótló beruházás történt városunkban a hetvenes évek első éveiben, hiszen a Pilis áruházzal az egész vonzáskörzeten belül addig még nem létezett a szó szoros értelmében vett nagyáruház. Számos kisebb, nagyobb üzlet látta el a lakosság vásárlási igényeit, azonban valamennyi külön-külön szakosodott egyes árucikkekre, vevőkörre. Ezúttal viszont elsősorban a nagyvárosokban jellemző igazi nagy és teljeskörű áruházzal gazdagodott Dorog és vele együtt a környéke is. Még a szomszédos Esztergomban is csak közel egy évtizeddel később készült el a Bástya áruház.

Az áruház megvalósítása a tervezéstől a kivitelezésig, majd a folyamatos üzemeltetést is beleértve, teljesen helyi vállalkozás volt. A kezdeményező a települést vezető és iránytó Nagyközségi Tanács, amely pályázatot hírdetett az áruház létesítésére, amelyet az Esztergom és Vidéke ÁFÉSZ nyert el. A kivitelezés pedig a Dorogi Tervező Iroda, valamint a Dorogi Szénbányák Szolgáltató Üzemének munkáját és szakértelmét dícséri. Az áruház építési szempontból is különleges, hiszen a felépítésre kijelölt hely környezeti sajátossága lévén figyelembe kellett venni a terep lejtését és szintkülönbségét. Az építmény az Esztergomi út és az Ella köz által határolt területre kerül, ahol mindkét nevezett útszakasz a Bécsi úttal való találkozási pontjától északi irányban folyamatosan és jelentős mértékben lejt. Ezen felül pedig a két határoló út egymáshoz viszonyítva további komoly szintkülönbséget jelent. Az épület ezen sajátosságok mentén lett tervezve és építve, amelyet kiválóan oldottak meg.

A kétszintes áruház 1600 négyzetméter alapterületű, amely könnyűszerkezetes technológiával készült. Még mai szemmel nézve is esztétikusnak mondható, szépen kivitelezett építmény, amely azóta is meghatározó eleme Dorog belvárosi látképének. A külső borítás jórészét kitevő klinker tégla mélybordó színével egyszerre elegáns külsőt is eredményezett, valamint a felső szint aluminium burkolata is harmonikusan illeszkedik az összképhez. A tágas belső vásárlótér és pultok mellett gondoskodtak a személyzet öltözőiről, fürdőiről, illemhelyeiről és a kellő raktárhelyiségekről is. Az áruház hatalmas kirakatai az Esztergomi út felé nyílnak, amelyeket nem csak megcsodálni lehetett kívülről, de szószerint be is lehetett állni a kirakatba, azok sajátos kialakításának köszönhetően. A kétszintes panoráma üvegeken át történő bámészkodás mellett a kirakattér még az esőtől és a széltől is óvta a járókelőket.

Az áruház két szintje belső és külső lépcsősorral is összekötettésben állnak. A gyönyörök netovábbja lehett volna, ha a belső összeköttetésre és közlekedésre szolgáló le-, illetve feljárót mozgólépcsővel oldják meg, azonban ezzel együtt is praktikusan hidalták át a két szint benti kapcsolódását. Fentről széles lépcsősor vezetett mintegy emeletnyi mélységbe, majd egy pihenő, egyben fordulót követően ellentétes irányban folytatódott tovább még egy lépcsősor, amellyel az ember az Élelmiszer, illetve ABC részleg előtt találta magát. Ugyanakkor az aló szintre kívülről, az utcáról külön duplaszárnyú bejárati ajtón keresztül is be lehetett lépni. Az áruház 15 millió forintos beruházásból készült. Felső szintjén gyakorlatilag mindenféle árucikk kapható volt, külön részlegekre osztottan. A konfekció ruházaton, cipőkön, rövidáru termékeken át a műszaki cikkekig, szőnyegekig, kelmékig, játékokig, háztartási cikkekig  teljes volt a paletta, míg az aló szinten ugyancsak gazdag arukészlet várta az ABC-ben a vásárlókat. A Pilis áruház éppen az Advent idején nyitotta meg kapuit, pontosan három héttel Szenteste napja előtt, s máris a Karácsonyi vásár keretében várta a vevőket a hetven fős eladói személyzettel.

Az áruház már a kezdetektől jelentős forgalmat bonyolított. A gyakori akciókkal és különféle kedvezményekkel igyekezett a lakosság kedvébe járni. A szezonális vásárok ciklikusan váltották egymást az évszakokhoz és legjelesebb ünnepeinkhez igazodva. Helyi sajátosságként, külön tartottak Bányásznapi vásárt is. Hosszú éveken keresztül az áruház Mikulása is megjelent december 6-án. A szülők előtte leadhatták megrendelésüket és a kedvezményezettek magától a Pilis Mikulásától kapták meg csomagjukat. A praktikus és mindennapok szükségletei mellett számos különleges portékát is kínáltak. A komolyabb méretű termékek vásárlása esetén az ingyenes házhozszállítás is a szolgáltatás részét képezte. Az áruházban, de külön bejárattal rendelkezett a délnyugati szárnyban kialakított Mórocz Géza órásüzlete és javító műhelye, ahová ezáltal a főbejárat igénybevétele nélkül, közvetlenül kintről lehetett felkeresni.

A Pilis főbejárata előtti téren egy nagyobb alapterületű terasz lett kialakítva, ahol pedig számos arucikket mutattak be, mint kültéri tárlat, ahová elsősorban járművek és kertibútorok, szerszámok kerültek. Az Esztergomi út és az Ella köz felől egy magas mellvéd szegélyezte, amelyben ötletesen egybefüggő virágágyásokat alakítottak ki. A vásárlás és nézelődés közepette fel is frissülhetett a látogató az áruházban kialakított kávézóban, ahol finom termékeket lehetett helyben fogyasztani. A fél évszázad során ugyan kisebb belső változtatások történtek, de alapjában véve teljesen megőrizte eredeti arculatát. Idővel az ABC részleg megszűnt, helyén a mai napig is egy játékdiszkont üzemel. A terasz egyik részén egy szép küllemű üzlethelyiséget húztak fel, jelenleg pedig egy további épül, mégpedig a pékáruk részére.

Bortókép: A Pilis megnyitásának beharangozója a Dolgozók lapjában.

A fotómellékletek a Komárom megyei Dolgozók Lapja decemberi számaiból származnak, valamint az utolsó felvétel Gink Károly: Dorog című 1981-ben kiadott képesalbumából való.

Szabó Gyula

Megosztás