Hírek

Megtalálták a Dunakanyar legjobb halászlevét

A Visit Esztergom kezdeményezésére izgalmas kihíváson vettek részt a Dunakanyar kiemelkedő, közismert éttermei, ahol a zsűrizést a Magyar Konyha magazin vállalta magára.

A Dunakanyar szépségét a téli időszakban sem lehet elfelejteni, az ide érkező látogatóknak pedig mindig jól esik egy forró leves. Az ünnepi időszakhoz közeledve ezért is döntött úgy a Visit Esztergom, hogy megkeresi a környék legjobb halászlevét a Magyar Konyha segítségével.

A kihívást elfogadó éttermek – a Piac42, a Rosinante, a Natura Hill és a Teyföl – séfjei igazán kitettek magukért, hiszen csodálatos tányérokat alkottak meg. A különböző karakterű ételek között voltak modernebb változatok többféle alapanyaggal és fűszerrel, valamint hagyományosak, melyek az egyszerűbb kinézetük ellenére is hihetetlen gazdag ízvilággal rendelkeztek. Összeségében mindegyik kiválóan szerepelt, de végül a maga nemében egy hajszállal a Piac42 Bisztró halászleve emelkedett ki közülük, ezért idén a Magyar Konyha neki ítélte a Dunakanyar halászleve díjat.

A Michelin-csillagos 42 Restaurant kistestvére az Esztergomi Piacon kapott helyet Piac42 Bisztró néven, amely néhány hónapos működés után már Michelin-ajánlást is kapott. Konyhájuk egyszerű és jól értelmezhető. A halászlé dunai jellegű, az akasztói szikiponty mellett fajszi fűszerpaprika és kis-közepes méretű vöröshagymák adják le a gerincét, melyeket fokhagymával, paradicsommal és fehérborral egészítenek ki. Összeségében egy hagyományos halászléről van szó, ahol a hangsúly a minél tökéletesebb alapanyagokon és az egyszerű, de átgondolt és precízen kivitelezett technológián van. A versenyre készített halászlé a Piac42 Bisztró étlapján megtalálható!

Piac42 Bisztró – Halászlé

A szigetmonostori Rosinante Fogadó konyhája közérthető, de modern fogásokra törekszik. A versenyre készített halászlé ötvözi a hagyományokat a modern ízvilággal. A tányérban ponty hasaljából göngyölt kolbász, bőrén sült pontyfilé és karalábé gyoza érkezik, melyet az asztalnál öntenek fel bajai típusú, de „korhely” lével. Aki a hagyományos karakterű, de izgalmas halászlét meg szeretné kóstolni, karácsonyig megtalálja a fogadó étlapján!

Rosinante – Halászlé

A zebegényi Natura Hillben nincs állandó étlap, naponta más-más ebédet és vacsorát főznek a szezon és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint. A konyha nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, középpontjában a saját kertészetében termelt zöldségek és fűszerek állnak, melyeket természetes eljárással tartósítanak is. A versenyre készített halászlé is tükrözi a filozófiájukat. A tányérban harcsa gravlaxot, gyömbéres savanyúkáposztát és paradicsomcsipszet tálalnak.

Natura Hill – Halászlé

A szentendrei Teyföl konyháján a régi, közismert ételeket készítik, de újszerű felfogásban és modern technológiával. Az alapanyagok többségét kistermelőktől szerzik be. A nagyjából fix étlapot havonta új ajánlattal egészítik ki. Az általuk készített a verseny egyetlen szegedi jellegű, passzírozott halászleve. A lé hagymás alappal – keszeg, ponty, afrikai harcsa felhasználásával – szitán többször átpasszírozva készül. A tányérba szuvidált pisztrángfilé, pontybelsőség, lazackaviár, házi gyufatészta és apróra vágott zöldség kerül, melyet az asztalnál öntenek fel lével. A halászlé a decemberi ajánlatban megtalálható lesz!

Teyfol – Halászlé

Az ételek részletes leírása IDE KATTINTVA a Magyar Konyha online magazinjában található meg!