Belföld, Gazdaság

Nébih: kurkuma port hívott vissza a forgalmazó

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) miatt az Asian Home Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos Turmeric powder haldi kurkuma port – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Márka: TRS Asia’s Finest Foods
Termék megnevezése:
Turmeric Powder Haldi, 100 g/ Kurkuma por, 100 g
A termék eredete: India
Forgalmazó: Asian Home Kft. (Budapest)
Minőségmegőrzési idő: 28/02/2024

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el! A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik. Az érintett termék a vásárlás helyére visszavihető, a termék árát visszatérítik. 

A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint a klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyag, amelyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre, valamint tárolt gabonafélék, és az üres raktárak kezelésére használtak. A szer a kártevők mellett a hasznos rovarokra is igen káros. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2019-ben úgy ítélte meg, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus hatású, valamint a magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel. Az Európai Bizottság az értékelés alapján 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett. Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették.

A probléma jellegéről bővebben itt olvashat.

Forrás: Nébih/MTI

Megosztás