Esztergom

A Richter támogatja a vegyésztechnikus képzést Esztergomban

A Richter Gedeon Nyrt. jóvoltából nagyértékű mikroszkóppal bővült az ESZC Bottyán János Technikum nemrégiben megújult laborja, melyet november 22-én adtak át az intézménynek.

Az átadó ünnepségen jelen volt Garai Zoltán, a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének főmérnöke, Dévényi Tamás, a dorogi és budapesti tanüzemek vezetője, Dávid Andrea, az ESZC Bottyán János Technikum igazgatója, valamint az intézmény vegyész oktatói.

Dávid Andrea elmondta, hogy a vegyipar ágazaton belül két szakmát indítanak, az egyik a vegyésztechnikus képzés, melyet a Richterrel karöltve szerveznek, a másik pedig a műanyagfeldolgozó-technikus képzés, amit a TE Connectivity kérésére tartanak.

Az igazgatóasszony elmondta azt is, hogy 2016 óta szerveznek 5 éves vegyészképzést, ahol a nyolcadikos diákokat szólítják a szakma elsajátítására. A labor kapacitása miatt általában 16 fővel indítják a csoportot. Kiemelte, hogy minden évben túljelentkezés van, sőt, jelenleg ötszörös a túljelentkezés erre a szakra. Megjegyezte, hogy azoknál a szakoknál, ahol 3 éven keresztül legalább háromszoros a túljelentkezés, ott írásbeli felvételi vizsgát kell tenni, ez pedig érvényes a Bottyán vegyésztechnikus képzésére is, így csak a legjobb képességű diákok kerülhetnek be a képzésbe.

Garai Zoltán kijelentette, hogy számukra nagyon fontos az utánpótlás, hiszen sok munkavállalójuk még a 70-es évek végén került a dorogi üzembe az akkori Hell József Károly iskolából, ahol ilyen jellegű szakirányú képzéseket tartottak. Örömét fejezte ki, hogy idén már a 8. vegyésztechnikus képzés indulhatott el az ESZC Bottyán János Technikumban, ami a vállalatnak hosszútávú reményt ad. „Dolgozni fogunk azon, hogy a jövőben bővüljön a vegyésztechnikus képzés, ami által több szakembert állíthatunk majd munkarendbe a dorogi gyáregységben.” – tette hozzá.

A főmérnök kiemelte, hogy most 600.000 forinttal támogatta a vállalat az intézményt, melyből egy profi mikroszkópot vásároltak. Megjegyezte azt is, hogy hamarosan újabb eszközökkel segítik majd a diákok képzését mind az esztergomi intézményben, mind a Dorogon található tanüzemükben, ahol a diákok a gyakorlati módszerekkel is megismerkedhetnek.