Hírek

70 éve játszotta az első válogatott meccsét a magyar labdarúgó-válogatott

Az Aranycsapat hetven éve Svédország ellen tartotta az „évszázad mérkőzése” előtti „főpróbát” Buzánszky Jenővel és Grosics Gyulával, amely a Népstadionban lejátszott első hivatalos válogatott mérkőzés volt – írja a Puskás Intézet.

Az 1953. augusztus 20-án átadott Népstadionban az első hivatalos válogatott mérkőzésre, hetven évvel ezelőtt, 1953. november 15-én került sor. A Magyarország – Svédország barátságos meccs volt a „főpróba” Puskás Ferencék számára a november 25-i Anglia elleni találkozó előtt. (A magyar válogatott november 18-án még 9–1-re verte az NB II-es Kőbányai Dózsát a X. kerültben, majd november 21-én Párizsban győzött 8–0-ra a Renault gyári csapata ellen.)

A svédekkel vívott összecsapásra Sebes Gusztáv Londonból hozatott labdákat, hogy a magyar labdarúgók szokják meg az Angliában használt játékszert.  Játékosainknak szokatlan volt az angol labda, Puskás Ferenc kérte is a szünetben a szövetségi kapitányt, hogy cseréljék le a bőrdarabot a sajátjukra, de Sebes hajthatatlan volt. A találkozón Puskás büntetőt hibázott, nemzeti csapatunk pedig háromszor találta el a kapufát az új labdával (egyszer a svédek is kapufát fejeltek). A 60. percben Henry Källgren révén szerezték meg a vezetést a vendégek, majd a csereként beállt Palotás Péter és Czibor Zoltán góljaival fordítottunk, viszont a 87. percben Kurt Hamrin kiegyenlített. Az Aranycsapat ezen a találkozón játszott negyedik alkalommal a „klasszikus” összeállításában (Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik József, Zakariás – Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor), valamint másodszorra volt ez a magyar válogatott kezdőcsapata (az első alkalom az idén 70 éves Európa-kupa-győzelem sorántörtént), illetve Magyarországon először és utoljára láthatták ezzel a felállással a nemzeti csapatot a szurkolók. Az Aranycsapat a „klasszikus” összeállításában mindösszesen 337 percet játszott, ebből 45 percet a svédek ellen, majd 10 nappal később 78 percet a Wembley Stadionban. A Népstadionban rendezett első hivatalos válogatott mérkőzés után 66 évvel később, azaz 2019. november 15-én adták át az új nemzeti stadiont, a Puskás Arénát, amely ma négy éves.

Barátságos mérkőzés, 1953. november 15.

Budapest, Népstadion, 80 ezer néző, v.: Carl Steiner (osztrák)

Magyarország – Svédország 2–2 (0–0)

MAGYARORSZÁG: Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Budai II László, Kocsis Sándor (Palotás Péter, 46.), Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Svédország: Karl-Oskar Svensson – Lennart Samuelsson, Bengt Gustavsson, Orvar Bergmark, Sven-Ove Svensson, Gösta Lindh, Kurt Hamrin, Karl-Alfred Jacobsson, John Eriksson, Henry Källgren, Frank Jacobsson. Szövetségi kapitány: Rudolf Kock

Gólszerzők: Palotás (74.), Czibor (78.), ill. Källgren (60.), Kurt (87.)

A mérkőzés összefoglalója:

Borítókép, forrás: puskasintezet.hu

Megosztás