Dorog

Vármegyei értékek: Bányász Emlékház

A „Vármegyei értékek” sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. A dorogi Bányász Emlékház 2016. november 24-én nyert felvételt az értéktárba.

A Dorogi Szénbányáknál üzemi gyűjtemény létrehozását a helyi szervezet Történeti Bizottsága javasolta 1972-ben. A bányatelepi ún. kolónia egyetlen meglévő épülete a Schmidt-lakótelepen, a művelődési ház közelében található. 1983. szeptember 6. óta ad otthont a szénmedence szénbányászata 200 éves évfordulójára elkészült jubileumi kiállításnak.

Három termében tárlókban elhelyezett gazdag képanyag, régi szerszámok, műszerek, bányamentési eszközök kordokumentumai mutatják be a letűnt századok bányászattörténetét, továbbá a világ minden tájáról származó ásványgyűjteményben is lehet gyönyörködni. Az emlékház egyik oldala az „Alkotó bányász műszakiak emlékfala” ahol a kiváló alkotásokat bemutató márványtáblák találhatók.

Az Emlékház közvetíti nagyapáink, dédapáink, múltunk megbecsülését, lakóhelyük szeretetét és az utókor embere identitásának erősítését. Elgondolkodhatunk benne, hogy mit jelentett a több mint 200 év a mindenkori itt élőknek. A „múzeum”gondozója, létrehozásának egyik szakértője Solymár Judit gépészmérnök.

Fotók, forrás: kemertektar.hu
Borítókép: dorog.hu

Megosztás