Hírek

Érdekes élőlény került elő a Dunából Pilismarótnál

A Pilismaróti-öbölben egy olyan élőlény sodródott a partra, ami még a szakértőket is megdöbbentette.

A Magyar Haltani Társaság „Mit fogtam? rovatában ezúttal nem egy hal volt a főszerepben, hanem a Dunakanyar Pilismaróti-öblében partra sodródott ismeretlen élőlény re kérdeztek rá – szúrta ki az Infostart.

A Magyar Haltani Társaság válaszában azt írta, hogy ez a lény egy édesvízi szivacstelep. A kinézete alapján tavi szivacsnak tűnik (Spongilla lacustris), amely eredetileg a víz alatti nádszálakon képez sárgás-szürkés bevonatszerű telepet, melynek a fény felé növekvő elágazó nyúlványai a rajtuk megtelepedő algáktól zöldessé válnak.

A telep alkotói parányi, zacskószerű lények, melyek oldalán apró pórusokon áramlik be a víz. Ebből kiszűrik a szerves anyagokat, a tisztább víz pedig a már látható lyukacskákon keresztül jut vissza a környezetbe. Szerepük tehát jelentős a vizek tisztításában – fogalmazott a társaság.

Egyébként a nyáron a Balatonban egy olyan élőlény jelent meg, amitől még az ókori görögök is rettegtek. A magyar tenger lápos részeiről több száz zöld hidrát gyűjtöttek be idén, amelyeket kontrollált laboratóriumi körülmények között tartottak életben kis méretű akváriumokban.

Forrás: infostart.hu / naphire.hu
Borítókép: Magyar Haltani Társaság / B.N.

Megosztás