Hírek

Felújított székházat adott át a kamara Esztergomban

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) 143 millió forintos pályázati támogatással és jelentős önerővel felújította esztergomi és tatabányai irodáját – hangzott el október 17-én, kedden az esztergomi épület ünnapélyes átadásán.

Narvacsics Tibor területfejlesztési miniszter a szalagátvágás előtt elmondta, olyan koncepción dolgoznak, mely új finanszírozási rendszert és új szereplőket hoz a területfejlesztésbe. Olyan eszközöket keresnek, melyek csökkentik a területi különbségeket Magyarországon, mert ezek a felzárkózás gátjává váltak.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, tíznél több kamara indult a felújítási pályázaton, de összesen két szervezet tudta teljesíteni a feltételeket, egyikük Komárom-Esztergom vármegye volt.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, kormánybiztos elmondta, a kamara a vállalkozói érdekképviselet biztosítása, a szakképzés új rendszerének kiépítése után mostanra jutott el oda, hogy saját munkakörülményeit is fejlessze egy pályázat segítségével.

Popovics György, a vármegyei önkormányzat elnöke személyes élményeket is felelevenített, mivel gyerekkorát a szomszédos házban töltötte, majd hozzátette, a kamara a vármegyei önkormányzat stabil partnere a vállalkozókkal való kapcsolattartásban és a területfejlesztési projektek tervezésében.

Dr. Szerencsés László, a KEMKIK elnöke elmondta, a kamara bővülő feladatai, és megnövekedett ügyfélforgalma szükségessé tette, hogy az épületeket a mai korszerű követelményeknek megfelelően felújítsák, ehhez a KEHOP-5.2.2-16-2022-00156 számú pályázat nyújtott támogatást. A felújítás ötletét már a korábbi elnök Juhász József is szívügyének tekintette, a lebonyolításban pedig sok munkát végzett Baráth Sándor az építésügyi bizottság elnökeként.

Esztergomban megőrizték a műemléki homlokzatot, a belső udvar felőli részen új ablakokat, szigetelést kapott az épület, korszerűsítették a fűtést, napelemeket szereltek fel. Az akadálymentesítés érdekében külső liftet építettek be, a tetőtérben pedig egy 50 fős konferenciatermet alakítottak ki. Ezt megelőzően került sor a tatabányai iroda felújítására, itt az épület nyílászáróinak cseréje, külső szigetelés, födémszigetelés és napelemes rendszer kiépítése valósult meg.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármesterének üdvözlő szavait Steindl Balázs alpolgármester tolmácsolta, a szalagátvágás után pedig Horváth-Szeder Gábor, az esztergomi járási hivatal vezetője mondott pohárköszöntőt.

Az épületről:

Az épület Esztergom egyik legrégebbi utcájában áll, mely korábban Duna utca nevet viselte, halászok lakták és az előtte lévő téren volt a halpiac, nagy kádakban árulták a portékát. Az ingatlant 1896-ban Esztergom egyik leggazdagabb polgára, Eggenhofer József vásárolta meg Gőzhajózási vállalata, téglagyára, fatelepe volt, és számos ingatlannal rendelkezett. Ő és fia jelentős szerepet játszottak a város politikai életében, az épületet Eggenhofer-házként is emlegetik. A ház 1958-ban kapott műemléki védettséget, a kamara 1999-ben vásárolta meg. A felújítás során az épület műemléki védettségére tekintettel a homlokzat és az utcafronti tető csak szépészeti felújítást kapott az eredeti állapot megtartásával. Eredeti mintára készültek el az új ajtók, megőrizték a folyosón a kővel keretezett fém fűtőajtót, valamint a pinceajtó kő keretét és kovácsolt vasalatait, ezek a földszinten ma is megtalálhatók.

Fotók: Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata

Megosztás