Dorog

Terrorban tartották gyermekeiket

Rendszeresen ütötték-rúgták és dolgoztatták gyermekeiket dorogi lakóhelyükön. Az anyát a bíróság elítélte, az apára még vár a tárgyalás.

A vádirat szerint az eddig öt alkalommal büntetett I. rendű vádlott és a II. rendű vádlott házastársak, akik együtt nevelték a II. rendű vádlott korábbi házasságából született két fiú és egy lány gyermeket, (akik a sértettek) valamint a vádlottak később született 3 közös gyermekét.

Az I. rendű vádlott a sértetteket a kezdetektől fogva nem szerette, a két fiúgyermeket 2018. nyarától 2022. augusztusáig minimum 20 alkalommal, ittas állapotban bántalmazta oly módon, hogy ököllel ütötte a fejüket, megfejelte őket, valamint felszólította őket, hogy feküdjenek le a padlóra, majd ezt követően – bakanccsal a lábán – testszerte megrugdosta őket. A bántalmazások következtében a 2018-ban 7 és 10 éves sértettnek a legtöbb esetben nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérülései keletkeztek, ezen alkalmakat követően – nehogy fény derüljön a bántalmazásokra – a gyermekek napokig nem mentek ki a házból.

A fenti időszakban az I. rendű vádlott rendszeresen szidalmazta, valamint oly módon büntette meg mindhárom sértettet, hogy a lakásban a falhoz kellett állniuk, egy pohár vizet a fejük fölé kellett tartaniuk és ha a pohárból kiloccsant a víz, akkor az I. rendű vádlott a sértettek fejét ököllel megütötte. Az I. rendű vádlott 2022. márciusában egy alkalommal az egyik sértett fejét beleverte az udvaron lévő lépcsőbe.

A férfi rendszeresen bántalmazta a sértettek szeme láttára a II. rendű vádlottat oly módon, hogy ököllel ütötte, megrugdosta, valamint le is köpte őt. A férfi a II. rendű vádlottat állapotosan is többször bántalmazta, 2021. decemberében az akkor már mindenórás II. rendű vádlott fejét ököllel ütötte és belerúgott a hasába. Az I. rendű vádlott 2022. szeptember 25. napján olyan súlyosan bántalmazta a II. rendű vádlottat, hogy kórházba kellett szállítani.

A megállapított tényállás szerint a 2010-ben született lány sértettnek az I. és II. rendű vádlott utasítására a vádlottak közös gyermekeire napi szinten kellett vigyáznia, fürdette őket, éjszaka felkelt hozzájuk, ő vitte őket játszótérre, emellett a házimunkában is részt kellett vennie, takarított, főzött, mosott, mindeközben a II. rendű vádlott sok esetben feküdt az ágyban és a tévét nézte. A gyermek a fenti feladatok elvégzésében annyira elfáradt, hogy az iskolában több alkalommal álló helyzetben vagy a padra dőlve aludt el.

A II. rendű vádlott 2018. nyara és 2022. augusztusa között kb. 15 alkalommal bántalmazta a sértett lányt oly módon, hogy tenyérrel megpofozta, ököllel a fejét ütötte, a hajánál fogva a földre húzta és ott megrugdosta, valamint seprűnyéllel is ütötte. A II. rendű vádlott a fent jelölt időintervallumban kb. 5 alkalommal a két sértett fiúgyermeket is bántalmazta oly módon, hogy nagy erővel, tenyérrel ráütött a hátukra.

Az Esztergomi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján az Esztergomi Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette és kapcsolati erőszak bűntette miatt indult ügyben tartott előkészítő ülést. Az ülésen az elsőrendű vádlott nem ismerte be a bűncselekmények elkövetését, ezért a bíróság az ő ügyében tárgyalást fog tartani 2023. november 20-án.

Az előkészítő ülésen a másodrendű vádlott a bűncselekmények elkövetését beismerte, ezért őt a bíróság 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és 3 rendbeli kapcsolati erőszak bűntette miatt 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a három sértett gyermek vonatkozásában a szülői felügyeleti jogát megszüntette, továbbá eltiltotta minden olyan tevékenységtől, amelyben tizennyolc éven aluli személlyel foglalkozhat. A bíróság kötelezte ezt a vádlottat 882.968 forint bűnügyi költség viselésére. A másodrendű vádlottal szemben hozott elsőfokú ítéletet az ügyész, a vádlott és védő tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett. 

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék