Dorog

Telefon miatt ütötte-verte

Nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki egy telefonlopást veréssel kért számon a sértetten.

A megállapított tényállás szerint a vádlott, a sértett és egy harmadik férfi 2022. június elején Dorogon alkoholt fogyasztottak, majd ezt követően valamennyien a sértett dorogi lakásában aludtak. Másnap reggel a harmadik férfi észlelte, hogy eltűnt a mobiltelefonja, emiatt megkérdezte a sértettet és a vádlottat is, nem látták-e a készüléket, melyre mindketten nemleges választ adtak. Ennek ellenére a vádlott úgy gondolta, hogy sértettnek köze van a lopáshoz.

2022. szeptember 8-án este, Dorogon egy padon ülve a vádlott többször megkérdezte a sértettet, hogy hol van a barátja telefonja, mire a sértett minden esetben azt mondta, nem tudja miről beszél. A vádlott végül azért, hogy a sértett adja vissza a telefont, három alkalommal, ököllel megütötte a sértett arcát, majd több alkalommal, nagy erővel, ököllel megütötte az oldalát, melynek következtében a férfinek 8 napon túl gyógyuló sérülései keletkeztek. Tényleges gyógytartam az arccsont és a bordatörések esetében 8 hét, az orrcsonttörés kapcsán 2 hét.

Az önbíráskodás bűntettének kísérlete és a súlyos testi sértés bűntette miatt az Esztergomi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján az Esztergomi Járásbíróság az előkészítő ülésen a vádlottat halmazati büntetésül 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A vádlott az ülésen a bűncselekmény elkövetését beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyészség 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, így az nem jogerős. Az ügyészség a vádiratban mértékes indítványként 2 év börtönbüntetést és 2 év közügyektől eltiltást indítványozott.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék