Esztergom

Rendszeresen verte várandós élettársát

Nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki rendszeresen ütötte, rúgta várandós élettársát esztergomi lakóhelyükön. Egy alkalommal égő cigarettacsikket is elnyomott rajta.

A vádirat szerint a férfi és a nő élettársi kapcsolatban éltek, három gyermekük született. Az agresszív férfi 2021-ben rendszeresen fogyasztott alkoholt és kábítószert. A férfi rendszeresen pofon ütötte élettársát, lábon rúgta, hátba verte, haját tépte, közben trágár módon beszélt vele. A vádlott 2021. július 28-án az esztergomi tartózkodási helyükön a várandós sértettet többször lábon rúgta, 2021. augusztus 31-én arcon ütötte, egyszer hasba ütötte, valamint a vállán egy égő cigarettacsikket nyomott el. Az okozott sérülések gyógytartama nyolc napon belüli. A bántalmazások során jelen voltak a gyermekeik is, akik mind a vádlott trágár, alpári beszédének, mind az édesanyjukkal szembeni agresszív és bántalmazó magatartásnak rendszeresen tanúi voltak. A vádlott a szülői mivoltából fakadó kötelezettségét súlyosan megszegte és ezáltal a sértettek erkölcsi és érzelmi sérülést szenvedtek el.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság a 2023. október 12. napján tartott nyilvános folytatólagos tárgyaláson, kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben hozott ítéletet. A bíróság az ismeretlen helyen tartózkodó vádlottat testi sértés bűntettének kísérlete, kapcsolati erőszak bűntette, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év – végrehajtásában 2 év 6 hónapra felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, valamint elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. A bíróság továbbá 5 évre eltiltotta a vádlottat minden olyan foglalkozás gyakorlásától, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott védője fellebbezést jelentett be.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék