Esztergom

Fogyatékossággal élő embereknek épültek lakóházak Esztergomban

1,2 milliárd forintos beruházással 48 új férőhelyet adtak át Esztergomban, ahol fogyatékos emberek élhetnek biztonságos, kényelmes és produktív életet támogatott lakhatás segítségével. Az IRMÁK Nonprofit Kft. a támogatott projekt keretében négy, egymástól különálló új ingatlant épített fel a vármegyei jogú város központjában. Minden házban 12 fő költözhet be új otthonába.

A májusi alapkőletételt követően ma sor került a projektzáró ünnepségre az EFOP-2.2.25-22-2022-00005 kódszámú, „Szolgáltatás bővítése kiváltás után” kódszámú pályázat keretén belül. Az eseményen beszédet mondott Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár és Erős Gábor országgyűlési képviselő.

A projekt lezárását követően 2023. decemberére 173 értelmi fogyatékos személy lakhatása és társadalmi integrációja valósulhat meg az IRMÁK Nonprofit Kft. keretein belül Esztergomban és Kesztölcön. A most átadott 4 ingatlan a lakhatás mellett fejlesztő foglalkozásoknak és nappali ellátásnak is helyet ad. Emellett lehetőséget biztosít a lakóknak arra, hogy állandó szakmai felügyelet mellett, társaságban, kényelmesen, a társadalom tagjaiként élhessenek produktív életet – eljárhassanak dolgozni, sportolni, kulturális eseményekre.

Az újépítésű ingatlanok igazodnak a település arculatához, és amellett, hogy esztétikailag is kellemes élményt nyújtanak, igazi otthonként szolgálnak majd. A beruházásnak köszönhetően az Irmák Nonprofit Kft. több, mint 73 szakmai munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak biztosít majd munkalehetőséget és 48 megváltozott munkaképességű személynek kínál munkát.

„Ez a beruházás az IRMÁK Nonprofit Kft. szintén Esztergomban működő házának jó gyakorlata alapján valósul meg, a decemberben átadásra kerülő férőhelyekre már most várjuk a jelentkezéseket. “Jelenleg 254 főnek nyújtunk támogatott lakhatást: Esztergomban, Kesztölcön, Albertirsán, Szentendrén, Csobánkán és Pilisen. A mostani beruházással további 48 ellátottnak biztosítjuk majd ezt, akiket 12 fős házakban helyezünk el. Ők nem csupán lakhelyet, hanem olyan támogatást is kapnak, amivel képesek lesznek az önálló életvitelre” – mondta a projektzáró ünnepséget követően Szebenszki Bence, az IRMÁK Közhasznú Nonprofit Kft. cégvezetője.

„Számomra ez a hely különösen fontos, itt lakom 500 m-re, a szüleim is itt laknak. Amikor megtudtam, mi fog itt történni, nagyon örültem neki, mert tudtam, hogy egy olyan hely fog eltűnni, ahol egy kiégett kamion hevert és most egy csodát látunk itt. Mert igenis, az Irmák csodát tesz, hisz olyan embertársainkkal foglalkozik, akiknek nagy szükségük van rá.Kívánom, hogy vegyenek részt a lakók a helyi programokon, megtisztelő, hogy itt vannak, hiszen nem győzöm elmondani, hogyha segítünk más embereken, annál nagyobb dolog nincs” – mondta el Erős Gábor országgyűlési képviselő.

„A nagy létszámú fogyatékos intézmények helyett, kisebb, modern családias otthonokat biztosítunk. Sok családnak tudunk így reményt adni ezzel az összevont gondoskodással. Az Irmák Kft. megmutatta, hogy mennyire összetett a fogyatékosok ellátása, munkájukkal sokkal jobb és modernebb ellátórendszer jön létre” – mondta el Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Az IRMÁK Nonprofit Kft. elkötelezett a fogyatékos emberek magas színvonalú, személyre szabott és normalizált ellátásában. Közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – támogatott lakhatás kialakítása, szociális alapszolgáltatás fejlesztése c. felhívásra benyújtott, EFOP-2.2.25-22-2022-00005 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmünket az Miniszterelnökség Emberi Erőforrás Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Támogató 1 185 476 544 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte, a támogatási intenzitás 100 %. Támogatási időszak: 2023.01.01-2023.12.31. A Projektet az Európai Regionális Alap és a hazai központi költségvetési előirányzatból finanszírozza.

Fotók: MTI/Kovács Attila  / IRMÁK

Megosztás