Hírek

Pilismaróti polgármester: Ne valósulhasson meg a kavicsbánya!

Közel egy hónapja tartottak népszavazást Pilismaróton a kavicsbánya ügyével kapcsolatban. Habár a népszavazás eredménytelen lett szeptember 20-án a település polgármestere – több képviselővel együtt – nyilvánosan a bányanyitás ellen foglalt állást, és környezetvédő szervezeten keresztül kért jogi segítséget.

„Olyan módon szeretnénk lezárni a kavics- és homokbánya ügyét, hogy ne valósulhasson meg!” – ezt a szándéknyilatkozatot tette közzé Facebook-oldalán Hunyadi Balázs, Pilismarót polgármestere.

A beruházást kifogásoló helyiek évek óta küzdenek a terv ellen egy civil szervezettel, a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesülettel. A bányát többek között arra hivatkozva utasítják el, hogy Pilismarót teljes közigazgatási területe (a 9/2019. [VI. 14.] MvM-rendelet szerint) a tájképvédelmi terület övezete elnevezésű országos övezet része. A területen védett fajok, növények (turbánliliom), rovarok (farkasalmalepke, nagy szarvasbogár), madarak (gyurgyalag, partifecske), hódok, valamint több régészeti lelőhely is található. Az egyesület arra is hivatkozott, hogy a Dunakanyar kultúrtáj szerepel a 27/2015. (VI. 2.) Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzéke című MvM-rendeletben, valamint az UNESCO világörökségi várományos listáján, és Pilismarót a 429/2020. (IX. 14.) kormányrendelet szerint kiemelt turisztikai térségi besorolást kapott. Továbbá a beruházást kifogásolók a kockázatok közé sorolták – a zaj, a por, az ingatlanok értékcsökkenése és a felszín alatti vízkészletek esetleges károsodása mellett – a környező települések várható kártérítési igényét is.

További részletek az üggyel kapcsolatban Szabad Európa honlapján, a Pilismarót aktuális Facebook-csoportban, illetve a polgármester Facebook-oldalán olvashatók!

Borítókép: A tervezett kavicsbánya helye

Megosztás