Hírek

Térségünkből öt írót is jelöltek a Dugonics díjra

Schmöltz Margitot, Bombicz Juditot, Pfeiffer Gábort, Cselenyák Imrét és Cs. Szabó Sándort is jelölték a Dugonics András irodalmi díjra, melyet immáron negyedik alkalommal az olvasók szavazatai alapján ítélnek oda kortárs magyar íróknak, költőknek.

A Dugonics András irodalmi díjat 2020-ban alapították azzal a céllal, hogy a kortárs magyar – főként szórakoztató – irodalom szereplőit díjazzák. Az elismerést nem szakmai zsűri ítéli oda, hanem az olvasók döntenek a jelöltek, és szavazataikkal a díjazottak személyéről is. Ebben az évben 25 kategóriában hirdették meg a díjat. Mutatjuk térségünk jelöltjeit!

A csolnoki Pfeiffer Gábor a zenélés mellett verseket, dalszövegeket, novellákat ír, de néhány évvel ezelőtt megpróbálkozott a könyvírással is. 2020-ban jelent meg a Lábnyomok a sárban című családregénye, ami a sváb hagyományokról, a német katona felmenőkről, a kitelepítésről és a csolnoki rabtáborról szó. A 2022-ben megjelent Emigráns Blues című könyvét pedig a Hobo iránti rajongása ihlette, ami nem úti könyv, nem is napló, inkább csak érzések, hangulatok, benyomások, saját bejáratú bölcsességek gyűjteménye. Pfeiffer Gábornak az olvasók szavazatai alapján 2021-ben már sikerült megnyernie a Lábnyomok a sárban című könyvével a Dugonics díjat dokumentalista-tényirodalom kategóriában, idén pedig a tavaly megjelent Emigráns Blues című könyve miatt jelölték a díjra a csolnoki írót, zenészt. Pfeiffer Gáborra szavazni 2024. szeptember 24-ig lehet az alábbi linken!

Az esztergomi írónő, Schmöltz Margit történelmi regényei a magyar középkorban játszódnak, Székesfehérváron és Esztergomban. Az erős nőalakokat meseszerűen szőtt történetekben mozgatja az alkotó. A Regényes természet pályázaton ifjúsági műve, a Kék imágó, díjazott lett. Ugyanezzel a művel a Merítés-díj 10 legjobbja közé is bejutott idén. Ebben az esztendőben másodszor jelölték Dugonics-díjra, ezúttal Botticelli szerelmei című romantikus, történelmi regényével. Az írónő az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban dolgozik, az írás a hobbija, szenvedélye. Schmöltz Margitra szavazni 2024. szeptember 24-ig lehet az alábbi linken!

Bombicz Judit születése óta Tokodon él és leginkább gyermekirodalommal foglalkozik. Főleg meséket ír, de írt már újságcikkeket, felnőtt novellákat, verseket, dalszövegeket. Számítógépén regény kézirat is lapul, bár annak a sorsa még képlékeny. Tokod helyi lapjában, a Kopogtatóban is megjelent már több cikke és meséje, valamint jó néhány meseantológiában is szerepelnek az írásai. Eddig három mesekönyve jelent meg nyomtatásban, ezek közül kettő megélte a második kiadását is. 2017-ben jelent meg a Mesék elalvás előtt című mesekönyve, 2020-ban a Csodák könyve, 2021-ben a Mesevarázs, 2022-ben pedig a Mesék elalvás előtt újabb kiadásával érkezett. Negyedik alkalommal jelölik a Dugonics András irodalmi díjra. Bombicz Juditra szavazni 2024. szeptember 24-ig lehet az alábbi linken!

A Csolnokon élő Cs. Szabó Sándor egyéni vállalkozóként dolgozik, írással, fordítással és nyelvtanítással foglalkozik, korábban négy évig volt középiskolai tanár. Személyiségében, életfilozófiájában, munkásságában meghatározó a református szellemiség. Eddig 15 regényt és egy drámapedagógia szakkönyvet jelentetett meg. Idén jelenik meg a nyolcadik történelmi regénye, amely az Árpád vére sorozatban az Árpád fiai címet kapta. Cs. Szabó Sándorra szavazni 2024. szeptember 24-ig lehet az alábbi linken!

A Dorogon élő Cselenyák Imre a rendszerváltás óta publikál. Termékeny írónak mondható, hiszen eddig 35 kötete jelent meg, legutóbb Az igazi Petőfit írta meg! Fő műve a kétkötetes Arany Jánosról szóló életrajzi regény. Hasonló műfajú munkája a 2022-ben megjelent és József Attila életrajzának első részét feldolgozó Tiszta szívvel (József Attila életregénye I.) című kötet. Cselenyák Imrére szavazni 2024. szeptember 24-ig lehet az alábbi linken!

Megosztás