Hírek

Pilates eszközök és a testformálás

A Pilates módszer segíthet karcsúságunk megőrzésében és izomzatunk feszessé tételében. Ez egy egész testet átmozgató tréning forma, amely fejleszti az egyensúlyérzéket. Közben növeli az izületek rugalmasságát, szálkás izomzatot formál, miközben nyújtja azt. A pilates egyik legfontosabb alapelve a légzés, és ennek pontos technikája.

Pilates: az aktív életmód és egészség megőrzésének módszere.

Az aktív életmód és az egészség megőrzése elengedhetetlen az olyan modern életvitelben, ahol sok időt töltünk ülve a munkahelyünkön. Ez szellemileg rendkívül megterhelő lehet, különösen hosszú távon, akár kiégéshez is vezethet.

A pilates technika itt lép a képbe, mint egy hatékony és sokoldalú edzésforma. A pilates nem csupán azoknak szól, akik jobban szeretnének kinézni, hanem minden korosztálynak és edzettségi szintű embernek megadja a lehetőséget az aktív pihenésre és a test-lélek harmóniájának elérésére.

Alapvetően, a pilates eszközöket is használ, de ugyanolyan fontos a szellemi rákészülés, és az is, hogy „benne legyünk” a gyakorlatokban, és ne csak fizikai síkon végezzük el azokat.

Honnan, kitől származik a Pilates?

A módszer feltalálója eredetileg Joseph Pilates volt, aki a gyakorlatokat eredetileg az I. Világháborúban megsérült katonák rehabilitációs programjaként indította. Ez később a profi táncosok körében is népszerűvé vált, mivel a Pilates edzés módszerével hatékonyan, sérülések nélkül trenírozhatták izmaikat.

A program lényege a meghatározott mozgás sorozat és a légzés egyfajta optimális összehangolása, miközben a torna az test egész izomzatát tonizálja. Beleértve a test ún. „erőközpontjában” lévő belső izmokat is, amelyek létezését egyébként észre sem vesszük, így azokat akaratlagosan nem is mozgatjuk.

A Pilates széleskörű:

A pilates technika rengeteg lehetőséget kínál mindazoknak, akik valamilyen formában mozgásra vágynak. A sporteszközök közül fitneszlabda, pilates labda, gumiszalag-és pánt, valamint expander ajánlott.

A változatos, könnyítésekkel és nehezítésekkel rendelkezik, így alkalmas a hobbi szinten sportolóknak, de akár a profi sportolóknak és táncosoknak is. Ezen kívül segítséget nyújt a sérülések megelőzésében és a test stabilitásának, egyensúlyának fenntartásában.

A Pilates és az egészség megőrzése:

A pilates technika módszeres és rendszeres gyakorlása bármelyik életkorban pozitív hatással lehet az egészségre. Például derékfájás, ízületi fájdalmak és más testi kellemetlenségek esetén is segíthet enyhíteni a tüneteket.

Gyakran az ilyen problémák oka a rossz testtartás vagy egyoldalú mozgás. Bár elsődlegesen az orvosi konzultációt és utasításokat szükséges követni, a pilates torna jelentős javulást hozhat.

Egy táncos így számolt be a pilatessel kapcsolatos viszonyáról: „el sem tudom képzelni az életemet a pilates nélkül, hiszen ez az ami építi a testemet, stabilitást ad az ízületeimet, erősíti a mély izomzatomat, védi a gerincem egészségét, megőrzi a hajlékonyságomat, és a légzéssel összekötött gyakorlatok testileg, lelkileg felfrissítenek.” 

Bíztató, ugye?

Pilates minden korosztálynak:

A rendszeres pilates gyakorlás az életkor nemtől és edzettségi szinttől függetlenül előnyös lehet. Azok számára, akik irodai környezetben dolgoznak és sokat ülnek, a pilates segíthet megőrizni a jó testtartást és csökkentheti az ülőmunka okozta kellemetlenségeket.

Záró Gondolatok:

A pilates technika által a testmozgás a mindennapi rutin részévé válhat, legyen szó az egészségmegőrzésről vagy az aktív pihenésről. A változatos gyakorlatok és az egyéni igényekhez igazított nehezítések és könnyítések lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő edzésformát. Az egészségünk megőrzése érdekében érdemes a pilates technikát beépíteni a mindennapjainkba.

Fotók: complete-pilates.co.uk / pexels.com

Megosztás