Dorog

Bányásznapon adták át a Dorogról készített imázsfilmet

Szeptember 2-án, szombaton délelőtt a 73. bányásznapi programsorozat részeként konferenciát tartottak a dorogi művelődési házban, ahol többek között bemutatták és átadták azt az imázsfilmet is, melyet a vármegyei önkormányzat a település részére készített.

Az eseményen dr. Tittmann János, Dorog polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke járult a mikrofonokhoz, aki méltatta Dorog elmúlt évtizedes fejlődését, valamint ismertette a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Doroggal kapcsolatos pályázatait. A beszéd után a vármegyei közgyűlés elnöke egy díszes pendrive-on adta át a Dorogról készített imázsfilmet a város polgármesterének. A Vármegyejáró filmsorozatban már több 40 településről nézhető meg az imázsfilm a Mivármegyénk YouTube csatornáján. A Vármegyejáró filmsorozat a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002 számú „A mi megyénk, a mi világunk” című pályázatának keretén belül valósult meg.

A Dorogról készült imázsfilm:

A konferencia második részében dr. Tittmann János elmondta, hogy az Eucharisztikus Világkongresszushoz kapcsolódóan indított egy könyvsorozatot, vagyis egy történelmi sajtószemlét. Az első kötet már korábban megjelent, ami 1922-ig figyeli az eseményeket, a mostani pedig 1923-tól 1933-ig vizsgálja a dorogi történéseket. A polgármester kiemelte, hogy ezeknek a köteteknek a kiadását mindig a bányásznapokra időzíti, ezzel is hangsúlyozva azt, hogy nem felejti el a bányászat érdemét és jelentőségét a település történelmi fejlődésében. Végül bemutatta az új kötetet a nagyközönségnek, valamint felolvasott belőle részleteket.

A könyvbemutató után a polgármester ismertette azt a nyertes pályázatot, melynek köszönhetően Kesztölc, Piliscsév, Csolnok és Dorog együttműködésében nemzetiségi és bányászati hagyományokkal kapcsolatos programokat szerveztek, amely határon átívelő kiterjesztéssel elnyúlik az erdélyi Felsőboldogfalváig, valamint a felvidéki Zséréig. A polgármester emlékplakettel köszönte meg a települések polgármestereinek a közös munkát.

A résztvevők végezetül megtekinthették a terem falain az évfordulós dorogi művészek alkotásait. Többek között Jeges Ernő és Koszkol Jenő festményeit, Mór József alkotását, Kovács József fafaragásait, valamint a 40 évvel ezelőtt díszpolgári címet kapott Hopp Ferenc néprajzkutató gyűjteményének részleteit.