Dorog

A bányakatasztrófák áldozatairól emlékeztek meg Dorogon

Szeptember 2-án, szombaton délelőtt megemlékezést tartottak a dorogi bányászat és a bányakatasztrófák áldozatainak emlékművénél az Otthon téren.

Az esemény kezdetén a dorogi Bányász Zenekar közreműködésével a résztvevők közösen elénekelték a himnuszt, majd Bánhidi József, a Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának alelnöke mondott ünnepi beszédet.

„Amikor elhangzik a bányász köszöntés, a jó szerencsét, akkor nagyon sok ember felkapja a fejét, csodálkoznak, nem értik, mit jelent. A bányászok azonban szerte a világon ismerik, akár németül (Glück auf!), akár angolul (Good luck!). Most, amikor itt Dorogon és a környező településeken a bányásznapot ünnepeljük, ugyanazt érezzük az üdvözlő szavak mögött, mint amit elődeink éreztek a hosszú évszázadok alatt.” – mondta Bánhidi József, majd kiemelte, hogy 242 évvel ezelőtt, 1781-ben kezdődött a szén felszínre hozatala a Dorogi-medencében, azonban az első írásos bizonyíték 1787. január 27-re tehető, amikor Csolnokon megkötötték a szénkitermelésről szóló szerződést. A csolnoki termelést követően az annavölgyi, sárisápi és tokodi bányákban indult meg a termelés. Végül pedig a Dorogi-medencében a szénbányászat befejezését a Lencsehegyi Szénbánya Kft. bezárása jelentette 2003-ban. „A szénbányászat nem csak a szakma, de a mindennapi élet, a szociális és jóléti dolgok a munkásmozgalmak megteremtését és fejlődését is szolgálták. A bányászat a szénmedencében tartást, önbecsülést adott művelőinek, akik bátran nézhettek és nyugdíjasként is nézhetnek mindenki szemébe azzal a tudattal, hogy minden erejükkel a társadalmat, az itt élő emberek jólétét szolgálták. Ami nagyon fontos a napjainkban, hogy egy komoly, felelősségteljes és egész embert kívánó szakma kihalása van veszélyben, tehát mindent meg kell tennünk a hagyományápolás területén. Ezért is tartunk most is bányásznapot, hogy figyeljen ránk az ország. Emlékezzenek meg a nem mindennapi emberek tevékenységéről, szokásairól és hagyományairól. Ilyenkor bányásznapon ugyanakkor mi is emlékezünk tisztelettel azokra a volt bányászokra, akik munkavégzés közben vesztették életüket.” – zárta gondolatait Bánhidi József.

Az ünnepi beszéd után az emlékműnél koszorút helyezett el Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat nevében Popovics György elnök, Dorog, Zsére és Felsőboldogfalva önkormányzatainak nevében dr. Tittmann János, Nagy Imre és Zsombori Levente polgármesterek, a Bánya energia és ipari dolgozók szakszervezete, az OMBKE helyi szervezete, a bányász szakszervezet és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány nevében Gál Gábor, Bánhidi József és Mráz László, a Baumit Kft. nevében pedig Wáryné Világi Hajnalka és Mocsnik Imre.

Megosztás