Dorog

Schmidt Sándorra emlékeztek Dorogon

Augusztus 30-án, szerdán délután megemlékezést tartottak a Schmidt-villában található Schmidt Sándor mellszobornál.

Négy éve, 2019. augusztus 28-án avatták fel ünnepélyesen dr. Schmidt Sándor bányamérnök, Dorog atyjának mellszobrát a Schmidt-villánál. Schmidt Sándor első bányamérnökként szerzett doktori címet Magyarországon. Újszerű kezdeményezéseivel nagy hatással volt a magyar szénbányászat fejlődésére, eredményességére.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője a beszédében elmondta, hogy egy olyan személyre emlékezünk most, aki a mai kornak méltán lehet a példája. De olyan szakmai munkát végző emberekre is emlékezünk, akik verejtékkel, kitartással, alázattal és akarattal végezték munkájukat, dr. Schmidt Sándor pedig szívén viselte ezeknek az embereknek a sorsát. Ő volt az, aki megformálta a térség jövőjét és jellegét, hiszen még ma is látszanak azok az irányvonalat, amiket ő lerakott. Az pedig külön dicséretes, hogy a városvezetők próbálják ezt követni, és ugyanúgy építik, szépítik ezt a térséget, ahogyan azt Schmidt Sándor megálmodta. „A bányamérnök egy dolgot tartott szem előtt, nem önmagát, nem azt, hogy neki jobb legyen, hanem az ő által képviselt közösséget. Az ilyen emberekre fel kell nézni, és igenis tudnunk kell azt, hogy mit örököltünk tőle és ezt nekünk tovább is kell adni. Én kívánok ehhez erőt mindenkinek, hiszen ez nem csak egy örökség, hanem kötelesség is.” – jegyezte meg a képviselő.

Dr. Tittmann János rávilágított arra, hogy Schmidt Sándor életútját valamennyien nagyon jól ismerjük, hiszen nagy sok írás, konferencia, összejövetel szólt már róla. Beszédében kiemelte, hogy az Eucharisztikus Világkongresszushoz kapcsolódóan indított egy könyvsorozatot, vagyis egy történelmi sajtószemlét. Az első kötet már korábban megjelent, ami 1922-ig figyeli az eseményeket, a mostani pedig 1923-tól 1933-ig vizsgálja a történéseket. Ezeknek a köteteknek a kiadását pedig mindig a bányásznapokra időzíti, ezzel is hangsúlyozva azt, hogy nem felejti el a bányászat érdemét és jelentőségét a település történelmi fejlődésében.

A beszédek után a résztvevők közösen elénekelték a bányászhimnuszt, majd a szobornál koszorút helyezett el Dorog Város Önkormányzat nevében dr. Tittmann János, Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) dorogi és tatabányai szervezete, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, valamint az ÉDV Zrt. képviselete.