Kék hírek

Fahusánggal ütlegelte kecskebakját

Felfüggesztett fogházbüntetést szabtak ki azzal a férfivel szemben, aki lábatlani lakóhelyén fahusánggal ütlegelte a kecskebakját.

A megállapított tényállás szerint a lábatlani férfi lakóhelyén több állatot tart, így többek között kecskéket is. A férfi 2022. szeptember 3-án feldühödött a kecskebak viselkedésén, mivel az állat a karám kerítésén keresztül összeverekedett a szomszédja kecskebakjával és ennek során a kerítése megrongálódott. A vádlott a kecskebakot egy 93 cm hosszú keményfa husánggal több alkalommal megütötte a gerincén és a fején. A kecskebak hátsó lábai egy alkalommal a hátára mért ütés hatására megrogytak. Az állat menekülni próbált, de láncra volt kötve, ezért a földre feküdt és sírt, így viselte a bántalmazást, az indokolatlan mértékű büntetést, amely alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Az állatkínzás vétsége miatt az Esztergomi Járási Ügyészség indítványa alapján az Esztergomi Járásbíróság 6 hónap – végrehajtásában 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki a férfivel szemben, valamint a lefoglalt fahusángot elkobozta. A büntetővégzés jogerős, azt az ügyész is tudomásul vette.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék