Hírek

Vármegyei értékek: Dorogi Bányász Zenekar

Legújabb sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. Elsőként a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekarát, amely 2019. április 25-én nyert felvételt az értéktárba.

A zenekart zeneszerető bányászok alapították Annavölgyön 1889-ben, így az ország egyik legrégibb bányász zenekara. 1918-ban a bányaigazgatóság Annavölgyről Dorogra költözött. A működés folyamatosságát a mindenkori bányaigazgató biztosította. 1995-ben egyesületté alakultak. A több mint 2 évszázados bányász hagyományok, ének, zene, kultúra ápolását, és az az ennél is régebbi német nemzetiségi hagyományainak ápolását is célul tűzték ki.

1993-tól határon túli szerepléseivel építi a hidat a hazai és a Magyarországot történelmi okokból elhagyni kényszerült honfitársaink között. Kiemelkedő szerepet vállaltak és vállalnak a város közösségi életében. A bányásznapi és egyéb-, városi rendezvények elképzelhetetlenek a közreműködésük nélkül. Több évtizedes értékteremtő és értékőrző munkájuk során kiemelkedő karmesterek irányítása alatt működtek.

Ma Hoós Sándor vezeti a zenekart. Kezdetben indulók, keringők, magyar szerzők művei, komolyzenei nyitányok voltak műsoron, napjainkban több filmzenét és könnyűzenei átiratot is játszanak, nagy sikerrel.

Borítókép, forrás: kemertektar.hu