Hírek

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki vármegyénkre a hőség miatt

Augusztus 22-én az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Komárom-Esztergom vármegyére a nagy hőség miatt. A napi középhőmérséklet 27 °C felett alakulhat.

Ezen felül már hétfőn 14 órától másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos az egész ország területére, egészen csütörtök éjfélig.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményükben azt írták, hogy az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

Továbbá tájékoztattak, hogy 11-17 óra között tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát. Azt kérték, senki ne hagyjon gyermeket, sem háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 Celsius fokra is felmelegedhet. Kérték továbbá, hogy szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen rakjanak tüzet és csak akkor, ha nincs az adott vármegyében tűzgyújtási tilalom. A strandolóknak azt ajánlották, árnyékban tartózkodjanak és magas faktorszámú napvédőkrémet használjanak.

Megosztás