Esztergom

Esztergomi Bazilikát ábrázoló bélyeget adott ki a Magyar Posta

Esztergom Megyei Jogú Város kezdeményezése alapján a Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsátott ki a megújuló Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház tiszteletére – közölte Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere a közösségi oldalán.

A bélyeg tervezése és kidolgozása az Esztergomi Bazilika alapkőletételének 200. évfordulóján kezdődött el. Az újdonság Szabó Ferenc tervei alapján 50.000 példányban készült. 2023. augusztus 18-tól kapható.

Az új bélyeget ünnepélyes keretek között mutatták be az Esztergomi Városháza nagytermében. Hernádi Ádám polgármester örömét fejezte ki, hogy a gondos tervezést követően sikerült bemutatni a nagyközönségnek az elkészült alkalmi bélyeget, amely Esztergom legismertebb épületét, az Esztergomi Bazilikát ábrázolja. Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. alelnöke szintén örömét fejezte ki az átadóünnepségen, hiszen elmondta: a Posta egyik legnagyobb küldetése a bélyegeken keresztül történő értékközvetítés.

Az új bélyeget augusztus 18-tól lehet elérni az elsőnapi postákon, a Filapostán továbbá a Magyar Posta internetes áruházából is megrendelhető.

Magyarország első fővárosában található az ország legnagyobb temploma, a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház, népszerű nevén az Esztergomi Bazilika. Az 1001. esztendőben megalapított esztergomi érsekség első székesegyházát 10 év alatt építették meg Szent István király idejében. A középkor évszázadaiban többször is fel kellett újítani a templomot tűzvész vagy ostrom okozta károk miatt. A ma álló épület első tervei még a 18. századból származnak, de valójában 1820 és 1886 között négy érsek kitartó megbízói szándéka kellett a megvalósulásához. Külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas, ezzel Európa harmadik legnagyobb bazilikája, de világviszonylatban is tekintélyes méretű.

A bazilika jelenleg is tartó felújítása teljes megújulást hoz majd. A bejárat és környezetének felújítása és a kupola rekonstrukciója mellett a belső terek is megújításra kerülnek, megszépül az északi oldalhajó is, valamint Esztergom Megyei Jogú Városának is köszönhetően három új harang is érkezik majd a Bazilika harangtornyába. A bélyegkép és az alkalmi boríték fő motívuma az esztergomi bazilika épülete.

Fotók, forrás: Hernádi Ádám Facebook oldala

Megosztás