Esztergom

Erdő Péter megáldotta a Szent Koronát ábrázoló virágkocsit az esztergomi Erzsébet parkban

Az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyházban mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén. Az esemény után pedig a bíboros megáldotta a Szent Koronát ábrázoló virágkocsit, melyet a debreceni virágkarneválon is bemutatnak.

A keleti egyházak titokzatosan mondták, Mária elszenderülése közel állt Szent István király szívéhez. Számunkra ez az ünnep egyszerre hordoz üzenetet saját örök sorsunkról és népünk életéről – mondta szentbeszédében a hívekkel teli esztergomi bazilikában Szűz Mária mennybevételének ünnepén Erdő Péter bíboros.

A Főpásztor kiemelte, hogy a magyarok gyakran tekintettek Nagyboldogasszonyra, a mennybe felvett Királynéra történelmünk legnagyobb válságaiban. „Szent István élete végén látta, hogy egész életműve veszélyben forog. Tudta, hogy a kereszténység nélkül a nyugati népek közé beépült, de még nem igazán integrált magyarságot a végső pusztulás fenyegetheti. Felajánlotta országát és népét a Boldogságos Szűz Máriának.” – fogalmazott a bíboros. Kitért arra is, hogy a középkor harcaiban, főleg pedig a török időkben vagy éppen a töröktől való felszabadulás ígéretes, de zavaros időszakában újra csak Szűz Máriához fordultak hazánk vezetői. I. Lipót császár és magyar király, Esterházy Pál nádor és sokan mások kimondták, hogy Szűz Mária Magyarország pártfogója. Hittek is abban, hogy az ő különleges segítsége még a földi csatákat is eldöntheti. Ezért vitették később például a Máriapócsi kegyképet Bécsbe, ahol ma is megtalálható a Stephansdómban. És ezért volt Szűz Mária képe még a történelmi zászlókon is. Sokan azt mondanák, hogy ez idegen korunk érzelemvilágától. De ma, amikor járványok, háborúk, természeti katasztrófák és drámai klímaváltozás fenyegeti az emberiség életét, átélhetjük a régi magyarok érzelmeit, akik minden szükségben Máriához kiáltottak.

Az ünnepi szentmise után Erdő Péter bíboros megáldotta a Szent Koronát ábrázoló virágkocsit, melyet a debreceni virágkarneválon is bemutatnak. A Főpásztor kiemelte, hogy ez a virágkocsi hazánk királyainak emlékét felidézve nemzetünk szeretetére indít bennünket. „Mindenható örök Isten! Államalapító királyunk, Szent István, a mennybe fölvett Boldogasszonynak ajánlotta országunkat. Add, hogy a Szent Korona ábrázolása mindig figyelmeztessen bennünket az ő szándékára, és mi magunkat is teljes szívvel neked ajánljuk! Kérünk, áldd meg ezt a virágkocsit és készítőit, valamint mindazokat, akik erre tekintve hazánkért igaz hittel imádkoznak, hogy mindig hűek tudjanak maradni hozzád és keresztény hitünkhöz!” – imádkozott Erdő Péter bíboros.

Erdő Péter teljes homíliája ide kattintva olvasható el!

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Fotó: Mudrák Attila