Hírek

Megszerezték a sértettek banki adatait, majd a pénzüktől megfosztották őket

Meghosszabbították az előzetes letartóztatását annak az ukrán állampolgárságú férfinak, aki az esztergomi sértett banki adatait megszerezte, majd onnan kétmillió forintot utalt át egy másik számlára.

Az indítvány szerint az elkövető megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2022. december 2. napján kapcsolatba lépett az esztergomi sértettel, aki internetes adásvételi oldalon egy játszószőnyeget kínált eladásra. A férfi a sértettnek egy linket küldött, melyen keresztül sértett számlaszámát és internetbankos jelszavát megszerezte, majd az internetes bankba belépett és a sértett nevén vezetett számláról 2.000.000 Ft-ot utalt át egy másik számlára. Ezt követően erről a számláról a saját nevén vezetett számlára 41.000 forintot, illetve a további összeget egy pénzügyi vállalkozás bankszámlájára utalta át.

A csalás bűntette miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság 2023. február 2-án egy hónapra rendelte el a férfi letartóztatását. Most az ügyészség indítványára 2023. november 2. napjáig meghosszabbította a bíróság a férfi letartóztatását. A végzést az ügyész és az elkövető is tudomásul vette.

Az elkövető társaival további kilenc sértettnek is kárt okozott úgy, hogy általában adathalász módszerrel megszerzett banki adatok felhasználásával a sértett bankszámlájáról különböző összegeket utaltak át másik bankszámlára.

Az egyik sértettnek 1.500.000 Ft, a másik sértettnek 2.400.000 Ft, a harmadik sértettnek 1.885.699 Ft, a negyedik sértettnek 3.020.000 Ft, az ötödik sértettnek 715.512 Ft, a hatodik sértettnek 1.116.612 Ft, a hetedik sértettnek 120.000 Ft kárt okoztak. Két esetben kísérleti szakaszban rekedt meg a cselekmény, mert az egyik cselekménynél 3.378.540 Ft-ot kíséreltek meg elutalni, míg a következő cselekménynél 850.000 Ft-ot próbáltak meg átutalni, azonban a sértett automatikus értesítést kapott a tranzakcióról és nem hagyta azt jóvá.

A hirdetőket átverő banda tagjait az esztergomi rendőrök a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztály munkatársaival együttműködve Győrben fogták el.

Az eljárás során már négy ukrán állampolgár van letartóztatásban. További három férfi letartóztatását a nyomozási bíró 2023. március 24-én rendelte el, és a letartóztatás határidejét legutóbb e három férfival szemben 2023. szeptember 24-ig hosszabbította meg.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség

Megosztás