Hírek

Zöld Város-projekt Nyergesújfaluban

Indul a „Zöld Város-projekt” kivitelezése a régi nyergesújfalui labdarúgópályán – írta a település polgármestere az önkormányzat honlapján.

Mihelik Magdolna közölte, hogy néhány év kihagyás után – miközben újra pályáztak és az eredetileg 40 millió forint helyett 180 milliós támogatást kaptak a TOP keretében – a munkaterület átadás-átvételével elindult a régi labdarúgópályán az úgynevezett „Zöld Város-projekt” kivitelezése. Évekkel korábban, egy lakossági fórumon bemutatott beruházás megvalósítása az utolsó pillanatig kétséges volt. A helyszínt a pályáztató hagyta jóvá: a létesítménynek használaton kívüli közterületen kell megépülnie, épülettel, és pozitívum volt az azóta sajnos meghiúsult Sánc-hegyi örökségvédelmi helyszín közelsége. A Liget utcai és a Zelk Zoltán utcai játszóterek a legkisebbeknek épültek, ebben a városrészen – amellett, hogy a születések száma itt a legmagasabb – komolyabb játszóeszközök nincsenek, ellentétben más városrészekkel. Az évi egyszeri, búcsút kísérő vidámpark és az esetleges cirkusz elhelyezése még nem eldöntött, de a többségnek nyilván tetszőbb lesz a terület egész évben használható, új kialakítása.

Mihelik Magdolna korábban aggodalmát fejezte ki, hogy eredményes lesz-e a nyílt közbeszerzési eljárás, hiszen egy jogorvoslati eljárás a beruházást a határidő csúszása miatt ellehetetlenítette volna. A tervnek vannak engedélyköteles és egyéb részei, ezek változtatták helyüket a tervezés során, ráadásul a térkép és a valóság is eltér. Telekmegosztási eljárásra volt szükség, HÉSZ-módosításra kellett várni. Most, az első ütemben (nyáron) a néhány éveseknek és nagyobbacskáknak két játszótér épül, de a szülők/kísérők se maradnak tétlenül: őket fitnesz-eszközök várják, ahogy már a város távolabbi négy pontján is. Parkosított felület szolgálja a pihenést és arról sem feledkeztek meg – mivel a pályázat kimondottan támogatta –, hogy az ide érkezők eső esetén fedett közösségi térbe menekülhessenek, vagy azt civilek, intézmények foglalkoztató helyiségként használják. Akadálymentes mosdó és parkolók is tartoznak ehhez az ütemhez. A terület bekerített és kamerával védett lesz. Az elkészült tervek ennél lényegesen komolyabbak, de, miután az elmúlt évben ennek becsült költsége milliárdos összegűre emelkedett a korábban tervezett elemekkel – profi, fedett színpad, nézőtér, épület, vizes játszótér, komolyabb KRESZ-park – ezeket lehetőségei szerint fejleszti az önkormányzat a későbbi lehetőségek, igények és döntések alapján. Jelenleg nyolc játszótér és két különálló erősítő-park (játszóterekhez integráltan további kettő) várja a mozgolódókat városszerte.

Képek, forrás: nyergesujfalu.hu

Megosztás