Hírek

Lakástűzben 3 ember halt meg idén a vármegyében

2023 első félévében 104 lakástűz keletkezett a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén. Ez 32-vel több, mint 2022 első hat hónapjában. A félév folyamán 1541 négyzetméternyi épített terület égett le.

A legnagyobb alapterületen pusztító tűz február 26-án, Tatabányán, a Rózsadomb utcában volt, ahol egy lakóház tetőszerkezete és a melléképület lángolt.  A tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg a lángokat, az égő épületből egy PB gázpalackot is kihoztak, személyi sérülés nem történt.

Az első félévben keletkezett 2 lakástűz során 3 ember vesztette életét, a tavalyi évben összesen 3 halálos áldozatot követeltek a lakástüzek a vármegyében. A két halálos kimenetelű tűzeset Komáromban és Tatabányán volt.

Az otthon jellegű létesítményekben keletkező tüzek során összesen hét ember sérült meg, tizennéggyel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A lakástüzekhez összesen 212 tűzoltóautót riasztottak. 

A leghosszabb beavatkozás 4 órán át tartott: március 4-én este egy kétszintes családi házban keletkezett tűz Komáromban, a szőnyi városrészen. A ház felső szintje és teteje égett, az ott lakó idős férfi az erkélyen rekedt. A tűzoltók több oldalról is megpróbálták létrával lementeni, azonban az életét már nem lehetett megmenteni. A tűzoltók egy gázpalackot kivittek az épületből, megelőzve ezzel, hogy az felrobbanjon.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 14 lakástűz után indult tűzvizsgálat a vármegyében. A leggyakoribb keletkezési ok a dohányzás, és a nyílt láng használata volt. Egy esetben szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. 

A legtöbb tűz – ahol beazonosítható volt a keletkezési hely – az országos átlagnak megfelelően a konyhában, a nappaliban és a kéményben keletkezett.

A 104 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében öt alkalommal hívták a tűzoltókat, kevesebbszer, mint 2022 első félévében, amikor 13 ilyen esethez vonultak. Szén-monoxid mérgezést senki nem szenvedett az első félév során. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükség van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó.

Forrás: Katasztrófavédelem

Megosztás