Hírek

Jogerőre emelkedett a süttői kettős gyilkos felmentése

2023. június 22-én írtuk, hogy nem jogerősen kóros elmeállapota miatt felmentette a bíróság azt a férfit, aki 2020 tavaszán Süttőn megölte lánytestvérét, valamint sógorát, ezt követően pedig a holttesteket meggyújtotta. Az ítélet jogerőre emelkedett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a kóros elmeállapotban lévő férfi 2020. május 16-án éjjel nővéréhez és sógorához ment, akik egy süttői családi házban laktak. A tudatzavart állapotban lévő vádlott a konyhából magához vett több kést, majd azokkal 36 késszúrással, illetve vágással megölte sógorát, és 15 késszúrással, vágással megölte nővérét. Ezt követően a vádlott a holttesteket benzinnel átitatott rongyokkal letakarta, az ingatlanban benzint locsolt szét és meggyújtotta, melynek következtében tűz keletkezett. A tűzben a vádlott is másodfokú égési sérüléseket szenvedett, de sikerült a házból kimenekülnie, a közeli folyóparton hűtötte le a testét, majd visszament a sértettek házához.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség vádirata alapján a Tatabányai Törvényszék a 2023. június 22-én tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson a vádlottat a különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vád alól – büntethetőséget kizáró ok miatt (kóros elmeállapot) – felmentette, egyben elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését.

Akkor az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védő 3 nap gondolkodási időt tartott fenn. A vádlott az ítélet kihirdetésekor nem volt jelen, így további 8 napja volt a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. Az ítélet 2023. június 29. napján jogerőre emelkedett. A terhelt elmeállapotát három, majd havonta szükséges felülvizsgálni.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Borítókép: police.hu