Esztergom

Kipróbáltuk az új esztergomi kerékpárút elkészült szakaszát

Július 6-án, csütörtökön bejárást tartottak az Esztergomot Esztergom-Kertvárossal összekötő kerékpárút elkészült szakaszán. A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében több mint 900 millió forint támogatást biztosított a beruházáshoz.

A TOP-3.1.1-16-KO1-2019-00007 számú projektben, 918.431.219 forintból létrejött 7,2 kilométeres kerékpárút Esztergom belvárosát köti össze az Esztergom-Kertváros településrészben található Palatinus-tóval.

Esztergomban a Mária Valéria hídfőtől a Schweidel J. utcáig kijelöléssel és helyenként burkolatfelújítással, a Schweidel J. utcától az Esztergom-Kertváros Sátorkő utcáig új építésű és kijelöléssel létesített szakaszok kombinációjával, majd ezt követően a Palatinus-tóig újra csak kijelöléssel került kialakításra az új kerékpáros útvonal. A fejlesztés összhangban van Esztergom Város kerékpárforgalmi hálózati tervével. A tervezett kerékpárút része a Duna menti kerékpárútvonalnak, és az esztergomi kerékpáros hálózat részeként rávezet az épülő EUROVELO6 nyomvonalára. A projekt részeként kerékpáros közlekedést népszerűsítő és közlekedésbiztonsági célú szemléletformáló tevékenységet is megvalósítottak. A vármegyei önkormányzat korábban már a mintegy 4 kilométeres hivatásforgalmú kerékpárút kiépítését is támogatta 120 millió forinttal, ami a Belváros és az Ipari Park között található.

A bejárás előtt tájékoztatót tartott Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat elnöke. Továbbá az eseményen részt vett Steindl Balázs és dr. Alberti Péter Esztergom alpolgármesterei, Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Magyar Ákos tervező, Ozorák Gábor műszaki ellenőr, Neuzer András, a Neuzer Kft. vezetője, valamint Berek Eleonóra városfejlesztési osztályvezető.

Popovics György beszédében elmondta, hogy a vármegyei önkormányzat számára nagyon fontos a közlekedés fejlesztése, azon belül pedig a kerékpáros közlekedésé. „Amikor a TOP pályázatot terveztük, akkor itt Esztergomban két kerékpárútról is szó volt. Az egyik az Ipari Parkba vezető kerékpárút, és a másik pedig ez, ami egy nagyon régi vágy, hogy Esztergomot és Esztergom-Kertvárost összekötő kerékpárút létrejöhessen.” – jegyezte meg a közgyűlés elnöke, majd hozzátette, hogy úgy tudták ezt a beruházást létrehozni, hogy a megnyert 800 millió forint mellé még egy többlettámogatást is sikerült kieszközölni az irányító hatóságtól, így összesen 918 millió forintot lehet elkölteni erre a beruházásra. Popovics György úgy fogalmazott, hogy a kerékpározás az reneszánszát éli, sőt, egy óriási fejlődés tapasztalható ebben. Esztergom a gyártás és a kerékpározás területén is élen jár. Ehhez kellenek az infrastrukturális beruházások, és ezt a vármegye mindenképpen támogatja.

Hernádi Ádám elmondta, hogy az Esztergomot a Palatinus-tóval összekötő kerékpárút első szakaszának mérföldkövénél régi álma valósul meg az esztergomiaknak. Aki ismeri ezt a területet, az pontosan tudja, hogy rengetegen használták a murvás-földutat ezen a nyomvonalon. Most már viszont jó körülmények között és biztonságosan lehet kerékpározni egészen a Palatinus-tóig anélkül, hogy a főúton balesetet szenvedhetne, vagy balesetveszélyes helyzetekbe kerülne valaki. A polgármester kiemelte, hogy az épített szakaszokon korszerű LED-es közvilágítás biztosítja az éjszakai közlekedést.