Esztergom

Rekordok dőltek meg az esztergomi Múzeumok Éjszakáján

Június 24-én tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakája eseményt Esztergomban. A programokon összesen közel hétezer látogatót regisztráltak, amivel rekordot döntöttek.

Az összefogás és a közös kommunikáció folytán a fővároson kívül vidéken szinte egyedülálló módon Esztergomban sikerül már hosszú évek óta egy olyan összehangolt programot megvalósítani, melynek keretében egy éjszakára kinyit az összes helyi múzeum. A 12 kiállítóhelyet idén is mindössze egy karszalag megvásárlásával vehették igénybe a látogatók.

Mintegy 6 óra leforgása alatt 11 esztergomi és 1 párkányi helyszínen több mint 50 programot valósítottak meg a Múzeumok Éjszakája keretében. A kiállítóhelyeken összesen mintegy 2.500 karszalagot értékesítettek és a becslések szerint közel 7.000 regisztrált látogatást jegyeztek. Az előzetes statisztikák szerint az előző évhez képest 30%-kal többen vettek részt a programokon!

A Richter Gedeon Nyrt. jóvoltából a kiállítóhelyek között 3 Dotto kisvonat segítette az utazást, melyet a karszalaggal rendelkezők ingyenesen vehettek igénybe. A kisvonaton összesen közel 1.500 fő utazott, a járművek pedig az éjszaka leforgása alatt 190 kilométert tettek meg.

A programok igazán változatosak voltak, ezért a gyerekek és a felnőttek is megtalálták minden helyszínen a nekik legmegfelelőbb kiállítást, foglalkozást. A legnépszerűbb gyerekprogram a Duna Múzeumban a Richter által bemutatott tudományos show volt, míg a felnőttek körében a Bazilika felújítása során a kupolában talált II. világháborús gránát ünnepélyes átadása és az ezt követő előadás bizonyult a legérdekesebbnek. Fontos megemlíteni, hogy a tűzszerészek sosem adják vissza az ilyen eszközöket, azonban most kivételt tettek és a hatástalanítás után kiállítás céljából visszaadták az Esztergomi Bazilikának a 76 mm-es szovjet repeszgránátot, ami közel nyolc évtizedig szunnyadt a Bazilika kupolájában.

Továbbá felkapottnak számított a Vármúzeum által szervezett nyomozós program, a Levéltár retro játékklubbja, a Keresztény Múzeumban a reneszánsz frizurakészítés, a Főszékesegyházi Könyvtár megszólaló kódexei és Kókay Krisztina lenyűgöző kiállítása. Mindemellett többen érdeklődtek a Párkányi Városi Múzeumban Fuyu Yeh tajvani textilművész élőben készített falikárpitjára és a Geoda Interaktív Ásvány- és Őslénykiállítás aranymosás programjára.

A várudvarban finom vacsorával, míg a Duna Múzeumban ingyenes frissítőkkel és fergeteges zárókoncerttel várták a látogatókat!

Megosztás