Dorog

Konferenciatalálkozó az 1963-as skóciai Bányász Gála 60. évfordulója alkalmából

Mint arról egy korábban megjelent emlékcikkben már olvasható volt, 1963-ban a Dorogi Bányász labdarúgóira épült Magyar bányász válogatott vendégszerepelt Skóciában a Bányász Gálán. A 60 éves évforduló alkalmából az egykori vendéglátók és a magyar fél közös ünnepséget rendezett, amelyre június 14-én került sor Dorog és a skóciai Dunfermline városai közötti online konferenciatalálkozó formájában. Mindkét oldalon rangos képviselet és az egykori játékosok részvételével egy jó hangulatú, rendhagyó módon megvalósult programmal a két fél sporttörténelemet írt.

Éppen a nevezett, különleges alkalom hatvanéves évfordulójára készültem a cikkemet megírni, amikor kapcsolatba kerültem a Skót Junior Labdarúgó Szövetséggel. Néhány adat egyeztetése miatt próbáltam érdeklődni. Szinte postafordultával érkezett a válasz Bob McDonald úrtól, aki nagy örömét fejezte ki, hogy személyemben sikerült megtalálnia egy olyan egyént, aki kapcsolódik az 1963-as rendezvényen részt vett magyar csapathoz. Megosztotta velem tervét, amelyben a kerek évforduló közös ünneplésének ötletét vázolta fel. Megállapodtunk abban, hogy elsőként a még fellelhető egykori játékosokat próbáljuk összeszedni, majd készítettünk egy listát a további meghívandó személyekről. Bob jelezte, hogy többek között a skóciai magyar konzul feltétlen hivatalos lesz a megemlékezésen. Külön érdekesség, hogy a főkonzul, dr. Kálmán László történetesen amerikai magyar konzul volt 2016-ig, akit így magam is személyesen ismerek, lévén a különböző magyar rendezvényeink rendszeres résztvevője, többször pedig aktív szereplője is volt Kaliforniában.

A főkonzul urat megkeresve, készséggel állt az ügy mellé és mindenben a segítségünkre volt. Egyidejűleg felvettem a kapcsolatot dr. Tittmann János polgármesterünkkel is, aki ugyancsak örömmel értesült a tervezetről, egyben minden szükséges technikai hátteret garantált. Eredetileg május első hetében lett volna időzítve a találkozó, azonban néhány rangos esemény miatt későbbre kellett halasztani. Ugyanis többek között erre az időpontra esett a brit koronázási szertartás, az azt követő héten pedig az Európa-nap dorogi eseményei. Végül június 14. lett kinevezve, amely egyben a fent említett skót főszervező, Bob McDonald úr születésnapjára esett. A dorogi helyszínként a művelődési ház konferenciatermét jelölte ki a polgármester úr, a skótok pedig a szigetállam legendás egyesületének, a Dunfermline Athletic Football Club központjában, az East End Park stadionában, mégpedig a létesítmény konferenciatermében gyűltek össze.

Magyar Zoltán a Magyar- Skót Társaság elnöke – Bartalos József és ifj. Buzánszky Jenő között – külön is köszöntötte a résztvevőket

A megelőző hosszasabb szervezőmunkát követően június 14-én délben, magyar idő szerint pedig délután 1 órakor érkeztek a résztvevők a helyszínekre, majd a mi időnk szerint fél 2-kor kezdődött a két helyszín élő összekapcsolása. A skót fél részéről dr. Kálmán László főkonzul, Bob McDonald hagyományőrző és főszervező, a Skót Labdarúgó Emlékmúzeum tagja, Jim Leishman Dunfermline polgármestere, David Cook a Dunfermline Athletic Footbal Club elnöke, Nicky Wilson a Bányászok Országos Szakszervezetének elnöke, Craig Brown a DAFC reprezentása voltak a kiemelt résztvevők, valamint három egykori még élő skót labdarúgó, akik játszottak a mieink ellen az 1963-as Bányász Gálán.

A skóciai helyszínen lévők közül az online képen balról dr. Kálmán László főkonzul, Bob McDonald főszervező és Jim Leishman polgármester

Dorogon pedig Jászberényi Károly alpolgármester, önkormányzati képviselő, Dankó József volt alpolgármester és önkormányzati képviselő, sport- és helytörténet kutató és író, Magyar Zoltán a Magyar- Skót Társaság elnöke, az FTC, és az Atlantai olimpiai válogatott korábbi technikai igazgatója és ugyancsak három egykori játékos: Bartalos József, Karába János a dorogi csapatból, míg Kovács Csaba Tatabányáról. A már elhunyt játékosok közvetlen hozzátartozóit is meginvitáltuk az összejövetelre. Többek között a csapat edzőjének fia, ifj. Buzánszky Jenő édesapját képviselte, míg a tatabányai Müller Zoltánt fia, ifjabb Müller Zoltán.

A legendánk újra együtt

Az élő kapcsolás létrejöttekor köszöntötték egymást a felek, akik látták és hallották is egymást a két helyszínen elhelyezett óriásképernyőn keresztül. Mindkét oldalon szinkrontolmács gondoskodott arról, hogy mindenki élvezhesse és pontosan értse az elhangzottakat. Hivatalos megnyitóként dr. Kálmán László főkonzul mondott köszöntőt, majd sorra valamennyi neves meghívott is a skót fél részéről, ezt követően pedig Jászberényi Károly Dorog városa és a polgármester nevében is köszöntötte az egybegyűlteket, majd Magyar Zoltán folytatta a sort. További jeles személyek is tiszteletüket tették Dorogon. Köztük Regős László, a tatabányai futball hagyományőrzője, aki külön is sok segítséget nyújtott az egykori Bányász Gála emlékeinek összegyűjtésében és bemutatásában. Regős úr az egykori tatabányai jétékos, Tóth Jenő, valamint a fentebb említett Kovács Csaba társaságában érkezett, továbbá más érdeklődők, mint Szalánczay Péter volt alpolgármester, a Dorogi Vállakozók Egyesületének elnöke, vagy éppen Guzsik György egykori labdarúgónk.

A két helyszín közös kapcsolását követő képsor a konferencia megosztott képernyőjéről

Dankó József érdekes, egyben kedves hangvételű előadásával a dorogi focimúlt mellett a magyar-skót mérkőzéseket is felidézte. Ugyancsak kedves és felemelő része volt a konferenciának, amikor a főszervezőt, Bob McDonaldot köszöntötték 91. születésnapja alkalmából. A skót partnertől megtudhattuk, hogy a dunfermline-i stadionban lévő sportmúzeumban van egy magyar sarok is, ezzel is külön tisztelegnek nemzetünk futball-történelmi jelentősége előtt. A skót fél felajánlásában egy szépséges emléklapot adományoztak Dorognak, amelyet Kálmán főkonzul úr személyesen fog elhozni Dorogra a közeljövőben. Az egykori pályára lépő játékosok is váltottak egymással számos gondolatot. Az egykori skót kapus, Bert Allen most is büszkén említette, amikor az Edingburghban rendezett mérkőzésen kivédte Juhos László 11-esét. Külön öröm volt, hogy a torna legeredményesebb játékosa, Karába János – aki mindhárom skóciai meccsen gólt szerzett – személyesen is jelen lehetett. Valamennyi résztvevő szellemesen úgy búcsúzott, hogy 60 év múlva újra összejönnek megünnepelni ezt a jeles eseményt. A két fél sporttörténelmet írt közösen ezen a napon és megtiszteltetés, hogy immár a baráti szálakon felül, hivatalosan is kapcsolatba kerültünk a skót egyesülettel.

A Dorogon megjelentek egy csoportja

Végezetül érdemes néhány gondolat erejéig megemlíteni Dunfermline városát. A fővárostól, Edinburghtól alig 32 km-nyire északnyugatra található mintegy 60 ezer lakosú város, amely Fife tanácsi terület legjelentősebb települése. Komoly magyar vonatkozása, hogy méltán híres és csodaszép apátságát Szent István királyunk unokája, Szent Margit alapította és róla is lett elnevezve. Egyes források szerint viszont Szent István testvérének, Ágotának a lánya, így pedig első apostol királyunk a nagybácsija volt. A közvetlen családi kapcsolat azonban ezáltal is egyértelmű. Egyben nem összetévesztendő az ugyancsak a magyarsághoz tartozó Árpád-házi Szent Margittal, aki pedig IV. Béla királyunk leánya volt. A história Skóciai Szent Margit és Árpád-házi Szent Margit elnevezéssel különbözeteti meg a két királylányt. A város gazdag a kulturális és történelmi emlékekben. Méltán büszkék a sportegyesületkere is, amely nevének rövidítése összecseng a dorogi sportegyesület alapítási nevének rövidítésével, ugyanis mindkét egyesület esetében ez a DAFC. Dunfermline egy ízben a Kupagyőztesek Európa-Kupájában (KEK) összekerült az Újpesti Dózsával, mégpedig éppen egy évvel a dorogiak skóciai vizitálását megelőzően. A magyar csapat kettős győzelmével sikeresen jutott tovább.

Dunfermline-i látkép, középpontban a Szent Margit apátsággal

A magam részéről ezúton szeretnék köszönetet mondani minden résztvevőnek és szervezőnek. Külön elismerés Dorog város marketing osztályának és informatikai dolgozóinak – kiemelten Fehér Gergelynek és Madarász Tímeának – a kiváló és gödülékeny technikai háttér biztosításáért.

Szabó Gyula