Hírek

Kezdődik a fesztiválszezon! A Katasztrófavédelem összegyűjtötte mire figyeljünk!

A szabadtéri rendezvények és fesztiválok megrendezése komoly előkészületeket igényel a szervezőktől és a hatóságoktól egyaránt. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei nemcsak ellenőrzik a rendezvényeket, hanem már a tervezési szakaszba – szakhatóságként – is bekapcsolódnak azért, hogy a fesztiválozók a lehető legnagyobb biztonságban szórakozhassanak.

Minden tömegrendezvény esetében – legyen az koncert, vagy sportesemény – fontos tudatosítanunk, hogy egy hirtelen bekövetkező balesetveszélyes helyzetben hogyan is érdemes reagálnunk annak érdekében, hogy a tragédiát elkerüljük. Viharos időjárás esetén a tömegrendezvényt a szervezők az előrejelzés birtokában sokszor lemondják, elhalasztják, bár egy hirtelen zivatar, szélvihar kialakulása a nyári időszakban sokszor pontosan előre nem jelezhető, ezért fontos, hogy figyeljünk a következő tanácsokra: 

  1. Az eső önmagában nem veszélyes, viszont ha tömegben esernyőt használunk, balesetet okozhat, akaratlanul is „fegyverré” válhat. Aki nem akar megázni, – például egy koncerten – vigyen magával esőkabátot, az esernyőt hagyja otthon. Egy gumicsizma is hasznos lehet azoknak, akik több napot töltenek egy fesztiválon.
  2. A tömeg a tolakodástól nem fog eloszlani. Őrizzük meg a nyugalmunkat és erre bíztassunk másokat is. Egy fesztiválon mindig a tömeg jelenti a legnagyobb veszélyt. Vihar, vagy más baj esetén nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni, hanem a biztonsági személyzet utasításait kell követni. A helyszínt a menekülési útvonalakon lehet a leggyorsabban és legbiztonságosabban elhagyni. Közben ne feledkezzünk meg másokról sem, figyeljünk egymásra, így elkerülhetőek a balesetek. Nem szabad a kiáramló tömeggel szemben haladni, a tömeg szélén haladva próbáljunk meg kiválni belőle.
  3. Vihar esetén minél hamarabb biztonságban akarjuk magunkat tudni, azonban fontos, hogy ne meneküljünk fák alá, hisz az erős szél kicsavarhatja azt, ágakat törhet le róla és a villám is könnyebben belecsaphat. Nem tanácsos a színpadhoz menekülni sem, hisz bár villámcsapás ellen védett szerkezetekről beszélünk, a vihar miatt könnyen balesetveszélyessé válhat.
  4. A telefont nem csak arra használhatjuk, hogy a kedvenceink fellépését, vagy magát a vihart az utókor számára rögzítsük. Ahelyett, hogy a közösségi oldalakon posztolunk, baj esetén segítsünk másokon és hívjunk segítséget a 112-es segélyhívó számon.
  5. Végezetül pedig figyeljünk a tűzvédelmi előírásokra. Fesztiválon se dobjunk el égő csikket, vagy üveghulladékot – ami a nap sugarait összegyűjtve tüzet okozhat. Ha tüzet észlelünk azt a biztonsági szolgálatnak is jelezzük, az érkező tűzoltók, rendőrök és mentők szabad mozgását pedig igyekezzük szabaddá tenni.

Borítókép: illusztráció
Forrás: Katasztrófavédelem