Esztergom

Új hálózat és menetrend, összehangolt közlekedés Esztergomban

2023. június 17-től, a nyári tanszünet kezdetétől új buszhálózatot és menetrendet vezet be a Volánbusz Esztergomban. Az autóbuszjáratok a településen belül új útvonalakon is elérhetők lesznek, a helyi és helyközi rendszer pedig az eddiginél jobban egészíti ki egymást és a vasúti közlekedést.

Esztergomban a 2020-ban átadott intermodális központ és az attraktív vasúti kínálat jelentősen megnövelte a vonattal utazók számát. Az elmúlt közel három év tapasztalatai és a lakossági észrevételek figyelembevételével korszerűbb, vonzóbb szolgáltatások lépnek életbe, rövidebb vasúti csatlakozási időkkel, a Bánomi lakótelep térségében pedig korszerű, a lakosságot nem zavaró közlekedési renddel.

Új hálózat új jelöléssel

A helyi és helyközi autóbuszok június 17-től kiszámíthatóan, összehangolt útvonalakon közlekednek a településen. Az eddigi helyi autóbuszok, valamint a helyi funkciókat is ellátó helyközi autóbuszok a városon belül könnyen megjegyezhető viszonylatjelzésekkel, szám helyett betűjelzéssel közlekednek (pl. B vonal). A helyközi utasok továbbra is megtalálják járataikon a vonal számát is, amely ezen túl nem négy, hanem csak három számjegyből áll, 800-tól 880-ig.

Esztergom északi részén új kétirányú körjáratok jelennek meg (A és B jelzéssel), így a Bánomi lakótelep két irányból is folyamatosan elérhető lesz. Ismét közlekednek majd autóbuszok a Bánomi úton is, így jelentősen javul a városrész kiszolgálása. Kertváros és a belváros között az autóbuszok egy része a Látóhegyi és Dobogókői úton keresztül közlekedik majd (A és B vonalak), így minden városrészből közvetlenül elérhetők lesznek az ott található munkahelyi és kereskedelmi területek. A Vaskapura helyközi járatok helyett helyi járatok közlekednek az új menetrend szerint.

Menetrendi változások a helyi közlekedésben

Valamennyi vonat indulásához és érkezéséhez hangoltan közlekednek az autóbuszok, a legtöbb időszakban a Rákóczi tér, Bazilika, Bánomi lakótelep és a Kórház, Bánomi út, Bánomi lakótelep felé és felől is. Kertváros tófürdői oldala csúcsidőben a Látóhegyi úton és a Kiss János altábornagy utcán át is elérhető lesz, a jelenleginél jóval sűrűbben. Óránként egyszer Kertváros vasútállomásnál is biztosítottak lesznek a vasúti csatlakozások Budapest felől és felé is. 

A belváros és a Bánomi lakótelep között csúcsidőben jellemzően 5-10, csúcsidőn kívül és hétvégén 10-20 percenként közlekednek az autóbuszok, a helyi és helyközi járatok összehangolt menetrendjének köszönhetően. A Kórház térsége felé jelentősen bővül az igénybe vehető járatok száma. A város számos pontján új megállóhelyek is létesülnek, amelyek bővítik a helyi személyszállítási közszolgáltatás területi lefedettségét. Több megállóhely elnevezése megváltozik.

Változások a helyközi közlekedésben

A helyközi utazási igények figyelembevételével jelentősen több gyorsjárat indul Esztergom–Tát–Nyergesújfalu útirányon, mely Esztergom belvárosából munkanapokon délután is már óránként 15-20 perccel gyorsítja az eljutást. 

A további változások KomáromEsztergom megyéből itt, a pilisi térségéből pedig itt olvashatók. A Volánbusz kéri utasait, utazásukat minden esetben tervezzék meg a menetrendek.hu oldalon.

Esztergom közlekedésének átalakításáról, az új hálózatról itt érhetők el az információk.

Forrás: Volánbusz Zrt.

Megosztás