Dorog

Örök Mérlegen: Pécsi MFC – Dorogi FC

A 2022–2023-as évad zárófordulójára kerül sor, ahol a sereghajtóként kieső dorogiak a 7. helyezett otthonában lépnek utoljára pályára NB II-es mérkőzésen. A találkozó május 21-én, vasárnap 17 órakor az Újmecsekaljai stadionban kezdődik. Azonban nem csak a dorogi csapat köszön el a másodosztálytól, de az Örök Mérlegen című rovatom is 4 és fél évadnyi fennállás után utoljára jelentkezik.

Amint az várható volt, a dorogiak utolsó hazai meccsén könnyedén nyert 3–0-ra a vendég Ajka, amely győzelmével bebiztosította bajnoki bronzérmét, míg a vendéglátók pedig a korábban biztossá vált kiesésük mellé a sereghajtó pozíciót. A pécsiek a szomszédvár Szentlőrinc otthonában vizitáltak és noha ellenfelük rögtön a találkozó elején vezetést szerzett, a PMFC már a félidő közepére a maga javára fordította az eredményt, amelyet mindvégig megőrizve, 2 : 1 arányban győzőtt. A jelenleg 7. helyezett vetélytárs ellen legutóbb tavaly december 4-én, Dorogon ütköztek meg a mieink és meglepetésre Szedlár Zoltán góljával 1–0-ra nyertek. Azóta lement egy teljes évad, viszont az a Pécs elleni győzelem az utolsó előtti hazai nyert meccsünk volt a sorban, s Szedlár gólját követően csak három további dorogi esett.

Ez lesz a két csapat 43. egymás elleni tétmérkőzése

Az eddigi 42 találkozó során 12 dorogi győzelem, 11 döntetlen, 19 vereség; 50 : 64-es gólaránnyal született.

Idegenbeli mérlegünk: 21 mérkőzésből 4 győzelem, 5 döntetlen, 12 vereség, 21 : 40-es gólaránnyal.

Hiheteten, de éppen a kiváló baranyai együttes elleni legutóbbi három mérkőzését megnyerték a dorogiak, mégpedig 6 : 1-es gólaránnyal. Ezúttal aligha kell ettől tartani, sőt minden bizonnyal a házigazdák most feltétlen vissza fognak vágni és csak rajtuk múlik, hogy milyen arányban. Szomorú és furcsa tény, hogy a Dorog papíron még mint NB II-es csapat utazik Pécsre, hazafelé viszont már mint alacsonyabb osztályúként indul vissza. A lesújtó bizonyítvány önmagáért beszél. Csapatunk minden tekintetben a legrosszabb mutatókkal rendelkezik: legkevesebb győzelem, legtöbb vereség, legkevesebb szerzett gól, legtöbb kapott gól (bár a remekül hajrázó és jelenleg bentmaradó helyen álló Kozármisleny a fordulót megelőzően 4 góllal többet kapott), s ezzel együtt a legrosszabb gólarány, legkevesebb pont. A Dorog fennállása során még soha sem esett ki sereghajtóként a másodosztályból, sőt legtöbbször éppencsak a legvégén dőlt el hajszálon a búcsúja, egy ízben pedig osztályozóval maradt alul.

Több már nem kerül a serpenyőkbe

Nemcsak a bajnokság és vele együtt a dorogiak NB II-es szereplése ér véget ezennel, hanem négy és fél évadnyi működését követően, a sorozatom is befejeződik és többé nem jelentkezik az Örök Mérlegen. Elsősorban az okafogyottság miatt nem lenne értelme folytatni, hiszen az alsóbb osztályban lévő ellenfelek nagyrészével szemben nincs említésre méltó közös múltunk. A sorozat  elsőként a 2019. február 2-án, a Budafok elleni hazai bajnokival indult és a mai zárórészével együtt összesen 97 alkalommal jelentkezett a tétmeccsek – ebből 13-szor Magyar Kupameccs – során. Összesen 38 csapat elleni mérlegünk került terítékre. A világjárvány miatt 10 mérkőzés lett törlve, amelyekkel 107 lett volna a készült cikkek száma. Ezentúl csak a különböző évfordulós cikkek maradnak a múlt emlékeként.

Szabó Gyula

Megosztás