Hírek

Mogyorósbánya a Magyar Falu Programnak köszönhetően fejlődik

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Havrancsik Tibor, Mogyorósbánya polgármestere közösen tekintették meg a Magyar Falu Programban megvalósult beruházásokat május 19-én, pénteken Mogyorósbányán. Mindemellett átadták a Petőfi Sándor utca felújított szakaszát is.

Havrancsik Tibor, Mogyorósbánya polgármestere a dorogimedence.hu-nak elmondta, hogy a mai napon kormánybiztos úrral megtekintették azokat a korábbi években megvalósult projekteket, melyre a Magyar Falu Program keretében nyertek támogatást. A bejárás végére hagyták a legutóbb elkészült Magyar Falus projektet, mely a Petőfi Sándor utca érintett szakaszának a szilárd burkolattal való ellátása. „Még 2022-ben pályázatunk sikerrel, melynek eredményeként 44.987.523 forint támogatásban részesült településünk. Az adminisztratív teendők után az idei évben tudtuk megvalósítani beruházásunkat. Amint az látható az utca új térkő burkolatot kapott, így az itt élők és az útszakaszt használók rendezett útviszonyok mellett közlekedhetnek.” – mondta a polgármester, majd megjegyezte, hogy szükség volt az utca közvilágításának korszerűsítésére is, ezért önkormányzat azt saját forrásból finanszírozta, sőt a rossz állapotban lévő járdaszakaszt is saját forrásból újították fel. „Örömmel mondhatom, hogy az elmúlt években csak a Magyar Falu Program keretében már több mint 100 millió forint támogatás érkezett Mogyorósbányára. A munkát folytatjuk, hogy településünk még szebb, még élhetőbb legyen!” – zárta szavait a polgármester.

Egy kis memóriajátékra is volt idő az óvodában. Az óvoda a Magyar Falu Program keretében egy fejlesztőszobával bővült, illetve a játszóudvart is fejlesztették.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a dorogimedence.hu-nak elmondta, hogy a Magyar Falu Programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök. Az volt az eredeti célja a programnak, hogy azt a szomorú demográfiai trendet, miszerint a kistelepüléseken élők létszáma lényegesen nagyobb arányban csökken, mint az országos átlag, ezt valahogy megpróbálják megállítani, és nyilvánvalóan ehhez az eszköz az volt, hogy a falvakban élők életminőségét javítsák. A kormánybiztos kiemelte, hogy az életminőséget javíthatja a falugondnoki szolgálat, az bölcsődei, óvodai és iskolai fenntartás támogatása, szociális és egészségügyi szolgáltatások segítése és a közszolgálati épületek felújítása. Sőt útfelújításokra és közlekedésfejlesztésre is lehet pályázni. „Amikor felújítottuk a mogyorósbányai bekötőutat, vagy éppenséggel felújítják ezt az utcát, az gyakorlatilag a falu minden lakójának szól.” – tette hozzá, majd megjegyezte: „A program indítása óta 360 milliárd forintot fordított a kormány szerte a kistelepüléseken ilyen útfejlesztésekre, az új pályázat keretében szintén önkormányzatokat támogatunk, utak, önkormányzati utcák és járdák felújítására. Ez egy 5 milliárdos keretösszegű pályázati kiírás lesz”.

A Magyar Falu Program keretében beszerzett géppark.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője a dorogimedence.hu-nak elmondta, hogy a Magyar Falu Programnak köszönhetően a térségünkben a kistelepülések meg tudnak újulni. Kiemelte, hogy nemcsak az utak, járdák tudnak megújulni, hanem azok az intézmények, óvodák, polgármesteri hivatalok, kulturális házak, amit önerőből a kis falvak, kistelepülések nem tudnának felújítani, hiszen nagyon sok kistelepülésnek kevés bevétele van, ezért a kormánynak ez az egyik legsikeresebb programja, ami az elmúlt években kiírásra került. „Bízunk benne, hogy a jövőben is ez tovább fog menni. Ha valaki végigmegy a mi választókerületünkben, azt látja, hogy a kistelepüléseken az elmúlt években rengeteg olyan fejlesztés és felújítás történt, ami előtte hosszú évekig nem, és ez mind-mind ennek a programnak köszönhető.” – jegyezte meg a képviselő.

Megosztás