Hírek

Fejlesztették Tát csapadékvíz-elvezetését

Közel négyszázmillió forinttal segítette Tát város csapadékvíz-elvezetésének fejlesztését a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP).

Tát város a csapadékvíz-elvezetésének fejlesztésére – a vármegyei közgyűlés támogató döntése által – 386.330.745 Ft támogatást kapott a TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00030 projekt keretében, mely összegből Kertváros településrészen több mint 3 kilométer hosszan csapadékvíz-elvezetőt és egy záportározót alakítottak ki.

A csapadékvíz elvezetése korábban nagyrészt szikkasztóárkok útján történt, melyek átlagos időjárás mellett betöltik funkciójukat, azonban a magas dunai vízállás és csapadékos időjárás mellett a megnövekedett talajszint miatt már nem működnek megfelelően. További problémát jelentett még a környező dombokról érkező csapadékvíz is. Tát területén már több alkalommal okozott súlyos károkat a belvíz, többek között 2006-ban és 2010-ben is. A projekt célkitűzése, hogy az érintett városrész csapadékvíz kiöntésektől veszélyeztetett utcáiban, az esővíz rendezett elvezetésével hosszútávon is biztosítsa az itt található értékek megóvását, ezáltal javítsa az itt élő lakosság életminőségét. A projekt keretében túlnyomóan nyílt, kis mélységű árkok kerültek kiépítésre. Az Únyi-patak, mint befogadó előtti szakaszon zöldterület van, itt alakítottak ki egy záportározót, ami biztosítja a víz visszatartását és a csapadék késleltetett bevezetését.

A beruházás megvalósulását követően 2023. május 11-én átadó ünnepséget rendeztek a Táti Kultúrház előtt, ahol Turi Lajos, Tát polgármestere Popovics Györgyöt, a Komárom-Esztergom Vármegyei közgyűlés elnökét, dr. Kancz Csabát, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal főispánját, valamint Erős Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét köszöntötte.

Turi Lajos beszédében elmondta, hogy a tátiak évszázadokon át küzdöttek a Duna árvizei ellen, ami megoldódni látszik, de még mindig gyakori kihívás a belvíz és a talajvíz megjelenése. Kiemelte, hogy a Gerecse vonulatai és a Duna között egyfajta lavorban fekszik a település. „Reméljük, hogy a most kialakított egybefüggő vízelvezető rendszer és a táti Grand Canyonnak is nevezett záportározó megoldja majd ezt a problémát.” – jegyezte meg Turi Lajos.

A polgármester beszéde után Popovics György járult a mikrofonokhoz, aki elmondta, hogy a villámárvizek a megye minden részén nagy gondot okoznak, ezért is biztosítanak extra keretet a csapadékvíz-elvezetésére a TOP-ban és a most induló új TOP Pluszban. A közgyűlés elnöke örömét fejezte ki a táti záportározó létesítésével kapcsolatban, hiszen ez a beruházás volt a vármegyében az egyik legnagyobb és legkomplexebb, ami sikeresen megvalósult. Megjegyezte, hogy a vármegyében összesen 49 csapadékvíz elvezetést fejlesztő projekt volt, összesen 6,5 milliárd Ft értékben. Popovics György arról is beszélt, hogy a vármegye munkájának legnagyobb részét az teszi ki, hogy koordinálja azokat a beruházásokat, projekteket, amik a településeken megvalósulnak. Hozzátette, hogy Táton a TOP keretében hét projekt valósult meg eddig, többek között út, óvoda, orvosi rendelő és iparterület fejlesztés és energetikai korszerűsítés közel 1,2 milliárd Ft értékben. „Jó hír, hogy a TOP Pluszban már 500 millió Ft-ot nyert Tát a Zöld-hálózat fejlesztési program folytatására, így a jövőben is fejlődik majd a település a tátiak örömére!” – ezekkel a szavakkal zárta szavait a vármegyei közgyűlés elnöke.

Dr. Kancz Csaba főispán megköszönte a vármegyének, hogy gondos gazdaként végig viszi ezeket a településeket fejlesztő projekteket. Ezt követően pedig Turi Lajos, Popovics György, dr. Kancz Csaba és Erős Gábor közösen vágták át a nemzeti színű szalagot, majd az egybegyűltekkel közösen megtekinttették az elkészült beruházás egyes elemeit.