Hírek

Jelentős erdőrész újul meg Piliscsabán a Market zöld kezdeményezésére

A korábban rossz állapotú és kiszáradófélben lévő fenyők alá a helyi klimatikus viszonyokhoz jobban alkalmazkodó őshonos, lombos fafajokat telepítettek egy több mint 2 hektáros területre a Pilisi Parkerdőben.

Az iparágak tekintetében az építőipar számít az egyik legjelentősebb károsanyag-kibocsátónak és a leginkább környezetszennyező szereplőnek. Felelős piaci szereplőként azonban a Market Építő Zrt. a teljes cégcsoporttal együtt elköteleződött amellett, hogy tevékenységével hozzájárul egy élhetőbb, fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez.

„Ahogy vezetői döntéseinkben, úgy a mindennapi működésünk során is egyre nagyobb prioritással jelenik meg a zöld szemlélet. A tavalyi év mérföldkőnek számított a cégcsoport életében, hiszen a magyar építőipari vállalatok közül elsőként publikáltuk a Fenntarthatósági jelentésünket.  Törekszünk arra, hogy új innovatív, fenntarthatóságra irányuló projekteket, programokat és kezdeményezéseket indítsunk el és integráljunk cégünk működésébe. Ennek jegyében fenntarthatósági törekvéseink középpontjában áll az a Faültetési Program, amelynek célja, hogy az idegenhonos vagy tájidegen faállományok őshonos fa- és cserjefajokkal való alátelepítésével hozzájáruljon a magyarországi erdők biodiverzitásának megőrzéséhez” – fejtette ki a koncepció alapkövét Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innovációért és stratégiai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Csaknem 17.000 facsemete került a Pilisi Parkerdőbe

A Market Építő Zrt. kezdeményezésére és anyagi támogatásával, valamint a Pilisi Parkerdő közreműködésével egy jelentős terjedelmű erdőrész átalakítására kerül sor, a megmozdulás többek közt olyan fontos klímavédelmi célokat szolgál mint:

  • a szénmegkötés,
  • a vízmegtartás,
  • a párologtatás,
  • a szállópor megkötése,
  • és a biodiverzitás növelése.

Összesen 16 880 darab csemete talált otthonra a 2,11 hektáros területen, amely egyúttal közel esik az egyik népszerű országos Kéktúra útvonalhoz. A vadkár elkerülése érdekében 2 méter magas kerítéssel védik a beültetett területet.

Évtizedekre meghatározza a környezet képét ez a lépés

Az új csemeték beültetése előtt olyan rossz állapotú, kiszáradófélben lévő fenyők alkották ezt az erdőrészt, melyek a helyi klímát kevésbé tolerálták, illetve az egyéb növény- és fafajtákat elnyomták. Mostanra viszont a helyi klimatikus viszonyokhoz jobban alkalmazkodó őshonos, lombos fafajokat telepítettek a területre – többféle tölgyet, vadgyümölcs fajokat (vadkörte, madárcseresznye, zselnice meggy), valamint juhar és kőris fajokat. A mintegy 1000 darab barkóca berkenyét pedig a Pilisi Parkerdő folyamatos pótlásban ülteti el.

A jelenleg a területen meglévő fenyőerdő nem gyors váltásban tűnik el, hanem az idő előrehaladtával, ahogyan az újonnan telepített, őshonos fák növekednek, úgy fokozatosan alakul majd át az erdőrész faállományának összetétele.

A ültetést megelőzően sor került a terület előkészítésére, valamint az őshonos aljnövényzetet is kiszorító kúszónövények és agresszívan terjedő cserjék visszaszorítására, amely már önmagában is egy ökológiailag pozitív beavatkozás és az alátelepítés előfeltételét is jelenti.

A csemeték hosszútávú gondozását a Pilisi Parkerdő fogja biztosítani a Market Építő Zrt. megbízásából. Az építőipar és az erdőgazdálkodó összefogásával átalakuló erdőterület hosszú évtizedekre nyújt majd otthont és védelmet számtalan növény- és állatfaj számára.

Fotók, forrás: Market Építő Zrt.