Esztergom

17. AquaPhone, a Dunán ismét három nyelven kel át az irodalmi szöveg

2023. június 10-én Párkány és Esztergom között ismét három nyelven – magyar-szlovák-német — hallhatjuk átkelni a „határokat összekötő” szöveget a Dunán, az eseményt elindító Karol Frühauf támogatásával. A jelenleg Svájcban élő, de párkányi származású mecénás már hosszú évek óta töretlenül támogatja a kortárs művészet különböző műfajainak terjesztését és megismerését Párkányban. Teszi ezt az általa alakított Hídőrház rezidencia programon keresztül meghívott hazai és nemzetközi művészekkel, mindezek mellett az AquaPhone rendszeres szervezője – írja a ma7.sk

A felvidéki médiacsalád ismertetőjében az olvasható, hogy az AquaPhone egy szöveg alapú és egy zenés, határokon átívelő megmozdulás. Minden évben német, magyar, szlovák nyelvű írókat kérnek fel, hogy a színhelyre utazva olyan irodalmi alkotásokat hozzanak létre, amik az egynapos esemény kapcsán a Mária Valéria híd lábánál kerülnek felolvasásra, mindezt zenei betétekkel kombinálva.

Az esemény gyökere a történelmi időket idézi vissza elénk, mikor a híd még csak csonkjaiban létezett, és az egymástól elszakadt rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek nem volt más lehetőségük kommunikálni, mint szélcsendes időben lemenni a Duna mindkét partjához, és a folyó vizén keresztül szót váltani egymással.
„Az AquaPhone performance, tizenhetedik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. A szervezők tanúsítani szeretnék az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására” – hangzik az AquaPhone küldetése.  A szöveget magyarra Mészáros Tünde, németre Mirko Kraetsch fordítja. A zenéért Markus Eichenberger (klarinét, szaxofon) felelős, csellón Alfred Zimmerlin játszik. A szöveget felmondja Uzsák Éva és Karol Frühauf.

Az idei szöveg szerzője a pozsonyi Mária Ferenčuhová költő, műfordító és filmkritikus. A művészetek iránt érdeklődő közönség Barbara Gocníková multidiszciplináris művész és kurátor előadását is meghallgathatja Új helyen – a szlovák-magyar határtól Ghanaig címmel. Mindezek után a délutáni órákban irodalmi és zenei rendezvényt tartanak a Hídőr házban, amikor is az 59. hídőr, Fuyu Yeh Tajvanból, nyitja ki műtermének kapuit a nagyérdemű előtt és a párkányi nézőközönség előtt is bemutatja műveit. Az előadásokat követően a szervezők a Hídőrház kertjében vacsorára, koncertre és egy kis esti eszmecserére várják a kortárs művészet lelkes rajongóit.

Fotók, forrás: m7.sk

Megosztás